Erişilebilirlik

Cumhur İttifakı’nda Gündem Suriye’ye Kara Harekatı


Cumhur İttifakı, Suriye’nin kuzeyinde YPG/PYD’nin kontrolündeki bazı bölgelere kara harekatı konusunda uzlaşmış görünüyor.

Dün Katar dönüşü bu konuyu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Artvin’in Yusufeli ilçesinde baraj açılış töreninde yaptığı konuşmada bu konudaki kararlılığını ortaya koyarken, Erdoğan’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de destek geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise terörle mücadeleye destek verirken kara harekatına destek konusunda net bir ifade kullanmadı.

Erdoğan’dan ABD ve Rusya’ya mesaj: “Türkiye’yi oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu gelmiştir”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ve Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev gerilimin azaltılması ve itidalli davranılması yönünde çağrı yapmış olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, isim vermeden hem Rusya’nın hem de ABD’nin, vatandaşlarının can güvenliğini koruma çabasındaki Türkiye’yi anlayışla karşılayacaklarını savundu.

Erdoğan, “Buradan açıkça ilan ediyorum; biz Suriye sınırlarımızın güvenliğe kavuşturulması hususunda verdiğimiz her söze, yaptığımız her anlaşmaya riayet ederek üzerimize düşenleri ziyadesiyle yerine getirdik. Türkiye'yi harf oyunlarıyla terör örgütünün ismini değiştirerek teröristlerin yanında kendi askerlerine görüntü verdirerek oyalayacakları sananlar için yolun sonu gelmiştir. Artık bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü vardır, tek bir sınır vardır. O da kendi ülkemizin, kendi vatandaşlarımızın güvenliğidir. Bu güvenlik nereden başlayacaksa oraya kadar gitmek en meşru hakkımızdır. En başta kendi güvenlikleri için binlerce kilometre öteden gelip fütursuzca güç kullananların bu hakkımızı anlayışla karşılamaları gerekiyor” dedi.

“En kısa sürede tankımızla, askerimizle bizimle birlikte yol yürüyeceklerle birlikte hepsinin de kökünü kazıyacağız”

Cumhurbaşkanı, sınır içinde olduğu gibi sınır ötesinde de kara harekatıyla "terörün kökünün kazınacağı" mesajını verdi:

“Irak ve Suriye sınırlarımızın bir kısmında bu güvenlik çizgisini olması gereken yere zaten çektik. Halen sınırlarımıza ve vatandaşlarımıza saldırıların devam ettiği yerlerde de bu çizgiyi olması gereken yere kadar çekmemize kimse mani de olamaz, karşı da çıkamaz. Birkaç gündür, uçağımızla, topumuzla, SİHA'mızla teröristlerin tepesindeyiz. İnşallah en kısa sürede tankımızla, askerimizle bizimle birlikte yol yürüyeceklerle birlikte hepsinin de kökünü kazıyacağız bunu da böyle bilin.”

“ABD Türkiye’ye açık cephe açmıştır” diyen Bahçeli’den kara harekatı temennisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Pençe-Kılıç Harekatı’nın “teröristlerin üzerine demir yumruk gibi indiğini” söylerken ABD’ye de tepki gösterdi.

Bahçeli, “Taviz yoktur, teslimiyet yoktur, geri dönmek yoktur; hukukumuzu ve huzurumuzu çiğnetmek asla söz konusu olmayacaktır. İşin özünde bizim terörle mücadelemiz küresel güçlerle mücadeledir. PKK/YPG’yi eğitip donatan, para ve silah yardımıyla destekleyen başta ABD olmak üzere, fail ülkeler Türkiye’nin karşısındadır. PKK/YPG terör örgütünü kara gücü olarak isimlendiren, petrol kuyularında nöbete diken, bütçesinden yüksek meblağlarda kaynak ayıran ABD, Türkiye’ye açık cephe açmıştır. Biz bu cepheyi görüyoruz, reste rest diyecek mertliği ve yürekliliği sonuna kadar da gösteriyoruz. Tek bir terörist bırakmayacağız. Havadan başlayan operasyonların kara gücümüzle desteklenip tamamlanmasını da umut ediyor, bunu temenni ediyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Teröristler aramızda geziyor”

CHP ise iktidar bloğunun gündeme taşıdığı kara harekatı tartışmalarına henüz dahil olmuş değil. Partisinin Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, CHP’yi terörle mücadeleye karşı gösterme çabasının teröristlerin ekmeğine yağ sürmek olduğunu dile getiren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın önlem almadığı için teröristlerin eylem yapabildiğini savundu.

CHP lideri, “Nasıl oluyor da Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları yol geçen hanına dönüyor? Siz bu soruyu kendinize sormaz ve gerekli önlemleri almazsanız teröristlere kapıyı aralamış olursunuz. Daha pek çok uyuyan hücrenin olduğu yazılıyor çiziliyor. Teröristler aramızda geziyor. Ayakkabı numarasına kadar biliyorsanız bu nasıl oluyor arkadaş? Önlem alacaksınız kardeşim. Siz önlem aldınız da biz karşı mı çıktık? ‘Bu belaya karşı ciddi önlemler alın’ diyoruz” dedi.

HDP: “Savaş politikalarına son verin”

Kara harekatına en kesin karşı çıkış HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’dan geldi.

Parti grubunda konuşan Buldan, “Kuzey ve Doğu Suriye sivil yerleşim bölgelerine yönelik olarak gerçekleştirilen hava operasyonu ve saldırıların hemen öncesinde Taksim’de yaşanan karanlık patlama kesinlikle bir tesadüf değildir. Ortada elbette aydınlatılması gereken yığınla soru işareti vardır. Bu karanlığı açıklığa kavuşturmak yerine savaş siyasetine sarılan iktidara çok net bir şekilde söylemek isterim ki bu oyunlar tutmayacaktır. Halkların ortak geleceği açısından asıl tehlike, AKP-MHP’nin dayattığı savaş politikalarıdır. Savaş politikalarına son verin” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG