Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Geçici Aday Listesine İtirazlar Başladı


14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi için geçici aday listesi bugün Resmi Gazete’de yayınlanırken, listeye yarın 17.00’ye kadar itiraz edilebilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in dört adayın geçici aday olarak tespit edildiğini duyurduğu dün akşamki açıklamasının ardından Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Cumhurbaşkanı geçici aday listesi yayınlandı ve böylece adaylara itiraz süreci de başlamış oldu.

Buna göre aday listesine yarın saat 17.00’ye kadar itiraz edilebilecek. İtirazlar YSK tarafından karar alınarak sonuçlandırıldıktan sonra, 31 Mart’ta Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayınlanacak.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı geçici aday listesinde Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan’ın isimleri bulunuyor.

İYİ Parti, DEVA ve Memleket Partisi'nden itiraz

Millet ittifakı ortaklarından İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına itiraz ediyor. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz dün YSK önünde yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin itiraz dilekçesini YSK'ya teslim etmiş ve aday listesinde Erdoğan’ın isminin olması halinde YSK’nın dilekçeyi işleme koyacağını belirtmişti.

Erdoğan’ın adaylığına itiraz edecek bir diğer isim ise kendisi de Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce. İnce’nin itiraz dilekçesinde Anayasa’daki “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmüne atıfta bulunarak, Erdoğan’ın daha önce iki kez cumhurbaşkanlığı yaptığı için aday olamayacağını vurgulaması bekleniyor.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de bugün, Erdoğan’ın tekrar cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik YSK’ya itiraz dilekçesi verdiklerini açıkladı.

Verilen dilekçede 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak, “28 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkartılması” talep edildi.

"Cumhurbaşkanımızın adaylığı önünde engel yoktur"

AKP Sözcüsü Ömer Çelik bugün Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılan itiraz başvurularının ardından, "Cumhurbaşkanımızın adaylığı önünde hiçbir engel yoktur." dedi.

Çelik Twitter'da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Aylar önce açıkladığımız gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak Cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu adaylığa karşı bazı partilerin YSK'ya itiraz ettiği basına yansıdı."

"Cumhurbaşkanımızın adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Cumhurbaşkanımızın bu seçimlerde yeniden aday olduğunu aylar öncesinden açıklamıştık. Nitekim usulüne uygun şekilde adaylık başvurusu yapılmıştır."


"Cumhurbaşkanımız milletimizin iradesine sımsıkı bağlılıkla sürdürdüğü siyasi hayatına, demokrasinin ve sandığın gücüne inanarak devam etmektedir."

"Cumhurbaşkanımızın adaylığı konusunda üretilmeye çalışılan sözde tartışma hukuki değil, hukuk dışı yollarla siyasete yön vermeye çalışan kötü alışkanlıkların depreştiğini göstermektedir."

"Daha önce de ifade etmiştik: Bu tür söylemler, siyaseti kurgulamaya çalışan masaların gizli ortağının “Sabih Kanadoğlu zihniyeti” olduğunu ve bu tartışmaların vesayet zihniyetinden beslendiğini ortaya koymaktadır."

"Türkiye, demokratik süreçlere yalnızca aziz milletimizin yön verdiği bir noktaya gelmiştir. Geçmişin vesayet zihniyetinden ilham alan girişimlerin bu gerçeği gölgelemesi mümkün değildir. Sözün özü; milletimizin sahip olduğu demokrasi sandığına hiç kimse ipotek koyamaz!"

"Demokratik seçimlerle milletin adayıyla yarışmaktan korkan çevreler, Cumhurbaşkanımızın önüne siyasi hayatı boyunca çeşitli engeller çıkardılar. Bu yaklaşım, Cumhurbaşkanımızla demokrasi meydanında yarışmaktan korktuklarının itirafı olmaktan başka işe yaramadı."

"Söz ve karar milletindir! Milletimiz, siyasi pazarlıklar yoluyla ülkemizin geleceğine dair kumar oynamak isteyenlere sandıkta bir kez daha demokrasi dersi verecektir."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG