Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Aday Adayından Türkiye'ye Sert Eleştiri


Cumhuriyetçi Parti Aday Adayından Türkiye'ye Sert Eleştiri
Cumhuriyetçi Parti Aday Adayından Türkiye'ye Sert Eleştiri

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Rick Perry dün gece Amerikan Fox Haber kanalında yayınlanan açık oturumda Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltti, NATO’dan çıkarılması gerektiğini ima etti. Texas Valisi Rick Perry, Türkiye’nin “İslamcı teröristler” tarafından yönetildiğini ima etti ve Amerika’nın dış yardımı kesmesi gerektiğini savundu.

Tartışmayı yöneten Fox Haber kanalı sunucusu Bret Baier, Texas Valisi’ne şu soruyu yöneltti: “İslamcı eğilimli partinin iktidara gelmesiyle Türkiye’de kadın cinayetlerinin oranı yüzde 1400 arttı. Basın özgürlüğü Rusya düzeyine geriledi. Türkiye Başbakanı Hamas’ı kucakladı. Türkiye hem İsrail’i hem Kıbrıs’ı askeri olarak tehdit etti. Bu değişim göz önünde bulundurulduğunda sizce Türkiye NATO’ya içinde yer almalı mı?”

Texas Valisi Rick Perry, bu soru üzerine şöyle konuştu:

“Elbette, birçoklarının algıladığı şekliyle İslamcı teröristlerin yönettiği bir ülke düşünülürse; kendi vatandaşlarına yaptıkları göz önünde bulundurulursa o zaman evet: sadece, Türkiye’nin NATO üyeliği konusunu değerlendirmek bir yana, onlara verdiğimiz dış yardımı da sıfırlamalıyız."

Dış yardımın kesilmesi noktasında alkış toplayan Perry, “Kim olursa olsun, Amerika’nın çıkarlarını gözetmeyen ülkelere verilen dış yardımın kesilmesi” gerektiğini savundu.

Perry, 1970’li yıllarda Türkiye’de pilot olarak görev yaptığını hatırlattı ve o zamandan bu yana Türkiye’nin değiştiğini söyledi: “Türkiye bizimle müttefikti, bizimle çalışıyordu, bugün bunu görmüyoruz,” dedi.

Texas valisi, “Amerika ciddi olduğunu göstermeli,” derken Türkiye’yi, Suriye ve İran’la birlikte saydı.

Ankara Perry’nin açıklamalarını sert bir şekilde kınadı. Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “ABD Başkanlığı gibi sorumluluk gerektiren mevkilere aday olan isimlerin dünya hakkında daha bilgili ve yaptıkları açıklamalarda daha dikkatli olmaları beklenir. Türkiye, Sayın Vali henüz 2 yaşındayken NATO üyesi olmuştur. Transatlantik İttifak'ın mücadele dolu tarihinin önemli katkı yapan üyelerinden biridir ve öyle kalacaktır. Perry'nin talihsiz görüşlerinin Cumhuriyetçi Parti tabanı tarafından benimsenmediği, adıgeçenin kamuoyu yoklamalarında ve yapılan önseçimlerde aldığı zayıf destek ile ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu durum ABD seçmeninin sağduyusunu göstermektedir. Zira ABD'nin müttefiklerini dahi tanımayan isimlerle kaybedecek zamanı yoktur.”

Cumartesi günü yapılacak Güney Carolina önseçimine hazırlanan Cumhuriyetçi Parti aday adayları, eyaletteki aşırı muhafazakar kesimlerin desteğini kazanmaya çalışıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Texas Valisi Rick Perry, Cumhuriyetçi Partililer arasında sadece yüzde 6 – 7 civarında destek buluyor.



Perry'nin açıklamaları (İngilizce)

XS
SM
MD
LG