Erişilebilirlik

Aday Adayı Perry Türkiye Karşıtı Sözlerinin Arkasında


Texas Valisi Rick Perry Türkiye'yi İslamcı teröristlerin yönettiğini öne sürmüştü
Texas Valisi Rick Perry Türkiye'yi İslamcı teröristlerin yönettiğini öne sürmüştü

Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan aday adaylarından Rick Perry Türkiye aleyhindeki sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

Texas Valisi Perry, Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye’de namus cinayetlerine göz yumulduğunu ileri sürerek Amerika’nın dış yardımı kesmesi gerektiğini savundu.

Perry, “Amerikalılar töre cinayetlerine izin verilen bir ülkeye dış yardım gönderilmesini istemiyor” dedi. Amerika’nın böyle bir ülkeyle ilişkilendirilmek istemediğini söyleyen Texas Valisi, Türkiye’nin Amerika’nın güvenini kazanamadığını savundu. Perry, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını ve İsrail gibi Amerika’nın baş müttefiki olan bir ülkeye karşı saldırgan bir tavır içinde olduğunu belirtti.

Gazeteci Wolf Blitzer’ın Amerika’nın Türkiye’ye fazla yardım yapmadığını ve töre cinayetlerinin yasak olduğunu hatırlatmasını kabul etmeyen Perry, sinirlenip, CNN sunucusuna “töre cinayetlerini savunup savunmadığını” sordu.

Blitzer, “Türkiye’nin liderlerini gerçekten İslamcı terörist olmakla mı suçluyorsunuz?” şeklinde sorusuna Perry, töre cinayetlerini kastederek, “Kendi vatandaşlarına bu şekilde muamele ediyorlarsa o ibareye yakınlar,” dedi ancak, aynı cümleyi tekrarlamaktan kaçındı.

Perry, Türkiye’nin NATO üyeliği konusunun da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi fakat bu konunun da üzerinde durmak istemedi.

Texas Valisi, Pazartesi akşamı Fox haber kanalında yayınlanan açık oturumda Türkiye’nin “İslamcı teröristler” tarafından yönetildiğini ve NATO’dan çıkarılması gerektiğini ima etmişti.

Türk ve Amerikan Dışişleri Bakanlıklarından Perry'ye tepki

Türk Dışişleri Bakanlığı dün yayınladığı açıklamada Perry’nin ifadelerini sert bir şekilde kınadı. Açıklamada şöyle dendi: “ABD Başkanlığı gibi sorumluluk gerektiren mevkilere aday olan isimlerin dünya hakkında daha bilgili ve yaptıkları açıklamalarda daha dikkatli olmaları beklenir. Türkiye, Sayın Vali henüz iki yaşındayken NATO üyesi olmuştur. Transatlantik İttifak'ın mücadele dolu tarihinin önemli katkı yapan üyelerinden biridir ve öyle kalacaktır. Perry'nin talihsiz görüşlerinin Cumhuriyetçi Parti tabanı tarafından benimsenmediği, adı geçenin kamuoyu yoklamalarında ve yapılan önseçimlerde aldığı zayıf destek ile ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu durum ABD seçmeninin sağduyusunu göstermektedir. Zira ABD'nin müttefiklerini dahi tanımayan isimlerle kaybedecek zamanı yoktur.”

ABD Dışişleri Bakanlığı da Texas Valisi’nin görüşlerini reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Bu iddialara kesinlikle ve esasen katılmıyoruz” dedi ve Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunun altını çizdi.

Ülke politikalarını siyasi kampanya gündeminden uzak tuttuklarına dikkati çeken Bakanlığı sözcüsü, “Türkiye NATO’nun en eski üyelerinden biridir. İttifakın sağlam bir üyesi ve Amerika’nın güçlü bir müttefiki olmuştur” şeklinde konuştu.

Cumartesi günü yapılacak Güney Carolina önseçimine hazırlanan Cumhuriyetçi Parti aday adayları, eyaletteki aşırı muhafazakâr kesimlerin desteğini kazanmaya çalışıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Texas Valisi Rick Perry, Cumhuriyetçi Partililer arasında sadece yüzde 6 – 7 civarında destek buluyor.

Perry'nin Türkiye karşıtı sert sözleri ve asılsız suçlamaları, seçilme şansı giderek azalan adayın köktendinci Hrıstiyanlar ve Amerikalı Yahudilerin desteğini kazanma çabası olarak niteleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG