Cumhuriyetçiler dalga dalga gelen seçim galibiyetleriyle Senato’da çoğunluğu elde etti. Senato’da çoğunluk grup lideri olmaya hazırlanan Senatör Mitch McConnell, Başkan Barack Obama’yla uzlaşma yolları arayacaklarını söyledi ve ülkeyi felaketten kurtarma sözü verdi: “Bu 'büyük devlet' deneyimi artık süresini doldurdu. Şimdi artık yeni bir yönde ilerleme zamanı.”
Senato tarihinin en masraflı seçim yarışında Cumhuriyetçi Partili aday Thom Tillis, Kuzey Carolina’nın Demokrat Partili Senatörü Kay Hagan’ı mağlup etmeyi başardı:
Cumhuriyetçi Partili Joni Ernst, Iowa’nın ilk kadın senatörü oldu. Başkan Obama, 2008’deki seçim kampanyasında ilk ön seçim galibiyetini bu eyalette almıştı.
Seçmen tavrının değiştiği Virginia eyaletinde Demokrat Partili Senatör Mark Warner, oldukça zor da olsa Cumhuriyetçi rakibine yenilmedi. Warner artık seçmenin ne istediğini bildiğini söylüyor: “Halk siyasetçilerden bıkmış durumda. Sonuçta seçmenler artık parti çizgileri ötesinde davranan ve kendilerine öncelik veren politikacıları Washington’a göndermek istiyor.”
Cumhuriyetçi Partililer, Temsilciler Meclisi’nde de konumlarını fazlasıyla güçlendirdi, 1940’lardan bu yana en büyük çoğunluğu elde etti. Siyasi uzmanlar ekonomik durgunluğun seçim sonucunda etkili olduğunu söylüyor.
Siyaset uzmanı Ron Fournier, Başkan Obama’ya ve Kongre’ye yönelik hayal kırıklığının, iktidara pahalıya mal olduğunu söylüyor: “Seçmenler her şeye karşı olduklarını gösterdi. Partilere karşıydılar, Başkan’a karşıydılar, Kongre’ye karşıydılar. Seçmenler kocaman, devasa bir değişim istiyor.”
Cumhuriyetçi Parti, valilik seçimlerinden de büyük zaferle çıktı. Başkanlık seçimlerinde kararsız davranan eyaletlerle, Demokrat Parti’ye oy veren bazı eyaletler Cumhuriyetçiler’in eline geçti. Buna Obama’nın eyaleti Illinois de dahil.
New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie, bu seçimlerin Başkan Obama’ya uyarı olduğu görüşünde: “Başkan çok ağır bir darbe yedi. Şimdi karşı taraftakilerle oturup uzlaşacağı noktaları görüşmek zorunda. Sonuçta Başkan liderlik göstermeli.”
Siyaset uzmanlarına göre, Cumhuriyetçiler seçimden ne kadar zaferle çıkarsa çıksın, rakip partiyle birlikte çalışma konusundaki seçmen isteğine boyun eğmek zorunda.