Erişilebilirlik

D Vitamini Eksikliği Bebeklerde Ciddi Sorunlara Yol Açıyor


D Vitamini Eksikliği Bebeklerde Ciddi Sorunlara Yol Açıyor
D Vitamini Eksikliği Bebeklerde Ciddi Sorunlara Yol Açıyor

Uzmanlar D vitamininin sağlığa faydasının çok yönlü olduğunda görüş birliği içinde. Araştırmalar D vitamininin vücudun her yerini etkilediğini ve bir çok hastalık riskini azalttığını ortaya koyuyor. Bu hastalıklar arasında kanser de var. Öte yandan, D vitamini eksikliği bebeklerde ciddi sorunlara yol açıyor.

Yeni doğan bebeklerde solunum yolu enfeksiyonu riski fazla olur.


Massachusetts Hastanesi tarafından yapılan yeni araştırmalar bebeklerde D vitamini azlığıyla solunum enfeksiyonları arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koydu. D vitamini seviyesi düşük olan çocuklarda göğüs hırıltısı daha şiddetli olabiliyor. Ancak araştırma kronik astımla D vitamini arasında bağ kurmuyor.

Doktorlar D vitamininin sağlıklı bir hamilelik için de gerekli olduğu görüşünde. Bir başka araştırma hamile kadınların günde 4 bin ünite D vitamini almasıyla bir çok rahatsızlığı önleyebileceğini gösteriyor.

George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Michael Irwig D vitamininin yararlarını vurguluyor: 'Hamile kadınlara günde 4 bin ünite D vitamini verilince gebelikle ilgili komplikasyonlar azalıyor. Enfeksiyon, erken doğum hatta şeker hastalığı riski çok daha aza iniyor.'

Massachusetts Hastanesi ve Colorado Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalara göre sıradan hamilelik vitamini yeterli miktarda D vitamini içermiyor. Amerika’da her 10 hamile kadından yedisi yeterli D vitamini almıyor.

Koyu tenli kadınlar, ya da dini inanç gereği vücutlarını örten kadınlarla soğuk iklimde yaşayanlar daha fazla D vitamini eksikliği riski taşıyor. Vücudumuz güneş ışığı aldığında D vitamin üretiyor. Birçok kişi güneş ışığını koruyucu kremlerle engelliyor.

D vitamininin bir kısmı vücuttaki yağa sıkışıp kullanılamaz hale geliyor. Doktorlar bir çok kişinin yeterli miktarda D vitamini almadığını söylüyor. Doktor Irwig, "Sadece Amerika’da değil, tüm dünyada birçok kişi D vitamini eksikliği yaşıyor, bu yüzden bu konu tıpta çok tartışılır hale geldi" diyor.

D vitamini vücudun kalsiyum emmesine de yardımcı oluyor. Amerika Tıp Enstitüsü bebeklerin günde 400, yetişkinlerin 600 ve 71 yaş ve üstü yetişkinlerinse 800 ünite D vitamini almasını tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG