Erişilebilirlik

TBMM’de 'FETÖ’yü Kim Destekledi' Gerilimi


Ülke genelinde 251 can kaybına yol açan 15 Temmuz darbe girişimi ardından üç yıl geçti ancak hemen sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü FETÖ adı verilen Gülen yapılanmasının devlete sızması, paralel devlet yapısı haline gelmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde komuta kademesinde nasıl güçlendiği ve siyasi ayağı boyutlarıyla tartışılması ise sürüyor. Bugün TBMM’deki 15 Temmuz’un üçüncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen özel oturumda AKP ile CHP arasındaki gerilimde “FETÖ’yü kim destekledi?” sorusuna dayalı tartışma ön plandaydı.

Darbe Girişiminin Yıldönümünde TBMM’de Gerginlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

Darbe girişimi sırasında başkent Ankara’nın askeri uçak ve helikopterler ile hedef alınan noktalarından birisi olan TBMM, 15 Temmuz gecesi iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından demokrasi çağrısı ve ortak direniş gösterisine sahne olmuştu. Bugünkü özel oturumda ise muhalefet, iktidara yönelik “FETÖ” sorularını gündeme taşıdı. CHP adına grup Başkanvekili Engin Özkoç’un yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’ye yönelttiği sorular oturumda tansiyonu yükseltti. AKP’liler masalara ellerini vurarak Özkoç’un konuşmasını protesto ederken, bir yandan oturdukları yerden CHP’nin FETÖ’ye destek olduğu yönünde sözler sarf etti. Gerilimli dakikalar sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile durumu değerlendirerek yaşananları izlediği görüldü.

TBMM Başkanı Şentop “dış güç” vurgusu yaptı

TBMM Genel Kurulu’ndaki özel oturum saat 14.00’te protokol locasında Erdoğan’ın yerini almasıyla başladı. Protokol locasında parti grubu olmasına rağmen milletvekili olmadığı için salonda yer alamayan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yer aldı. Yeni siyasi parti girişimi içerisinde olduğu iddia edilen Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da protokol locasında otururken öncesinde soruları ise “Bugün birlik günü” diyerek yanıtlamadı. Yüksek yargı organları temsilcileri, kuvvet komutanlarının yanı sıra Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi sonrasında salonda Bakanlar Kurulu sıraları kaldırıldığı için bakanlar da protokol locasındaydı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise, eski milletvekillerine ayrılan bölümde basın locası arkasında oturumu takip etti. Diplomatik locada ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier gibi yabancı ülke büyükelçileri ve temsilcileri hazır bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarooğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise salondaki yerlerindeydi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop açış konuşmasında, 15 Temmuz’un farklı boyutları bulunduğunu belirterek, “Fakat FETÖ’nün akıbetinin verdiği en önemli derslerden biri, yabancı güçlere ve onların desteğine dayanarak Türkiye'de iktidar arayışında olmanın neticesiz kalmaya mahkûm olduğudur. Geçmişte de bu yola sapanlar, bu yöntemle hükmünü yürütmek ve başarılar elde etmek isteyenler olmuştur; muhtemeldir ki bundan sonra da böyleleri olacaktır. Ne var ki bu yol, çıkmaz sokaktır ve milletimiz, sırtını Türkiye dışındaki odaklara, güçlere ve yapılara dayayanları er geç tasfiye edecek ve mağlup edecektir” dedi. Şentop, darbe girişimi gecesi Meclis’te muhalefet milletvekilleriyle birlikte Türkiye’nin tam mutabakat halinde direndiğini de belirterek, “15 Temmuz gecesi iradesine sahip çıkan vatandaşlarımıza, sivillere ve görevi başındaki emniyet güçlerine ateş açabilecek kadar cani olduğunu gösteren bu terör örgütüne karşı, darbe gecesi oluşan mutabakatı devam ettirmemiz hayati önem taşımaktadır. Terör örgütü FETÖ, her kılığa girebilen, her kisveyle görülebilen bir istihbarat ve cinayet çetesidir. Bu örgütün girmeyi en çok sevdiği kılık ise masum, mazlum ve sade vatandaş görüntüsüdür” ifadesini kullandı. Şentop, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini nasıl başlattığını anımsatarak, 15 Temmuz gecesi de aynı kararlı duruşu gördüğünü anlattı.

AKP adına Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un söz aldığı oturumda söz sırası CHP’ye geldiğinde ise gerilimli dakikalar başladı.

CHP’li Özkoç, Erdoğan’ın sözlerini tekrarladı AKP tepki gösterdi

CHP adına Grup Başkanvekili Engin Özkoç, FETÖ’nün yürüttüğü 15 Temmuz darbe gecesini kınadıklarını vurguladıktan sonra o günün öncesine de bakmak gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ’nün büyüme sürecine ilişkin sözlerinden alıntılar yapmaya başladı. Özkoç, “15 Temmuz öncesinde dershaneler, yurtlar, Türkçe olimpiyatları, milli eğitimde, orduda, yargıda örgütlenmeler, iş dünyasında örgütlenme ve siyaseti araç olarak kullanmak. Bunu biraz daha açacak olursak bu dönemde kim Fethullahçı terör örgütüne daha çok yardımcı olmuştur. Bunun cevabını Sayın Cumhurbaşkanı vermektedir. 8 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı ‘FETÖ'nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını ben reddetmem’ demektedir. ‘17 üniversite istediler, verdik; okul için yer istediler, verdik; ‘Türkçe Olimpiyatları' dediler, 'Tamam.' dedik, yurt dışında destek istediler, verdik; ne istedilerse verdik’ demiştir. Oysa ki asıl olay tam da bu değildi. Asıl olay, Balyoz ve Ergenekon davalarıdır. Askeri casusluktur, amirallere kumpas, Poyrazköy, kozmik oda ve daha niceleridir. FETÖ uzun yıllardan beri örgütleniyor fakat Türkiye'yi tek başına idare eden bir kişi sayesinde hiç bu kadar güçlü bir duruma kavuşmamıştı. Bir kişinin denetimsiz iktidarı sayesinde FETÖ darbe girişiminin altyapısını hazırlayan savcı Zekeriya Öz'ün önü açılıyordu. Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı bir terör örgütünün mensuplarının gizli tanıklığıyla müebbet hapse mahkum ediliyordu. Darbeci generaller ve subaylar tek tek önemli yerlere atanıyordu. Vatanseverler yargılanırken ölüyorlar, hainler görev başına getiriliyorlardı” dedi.

Özkoç’un Erdoğan’ın sözlerini alıntılamasıyla birlikte AKP’li milletvekilleri sıraları üzerine elleriyle vurarak konuşmayı protesto etmeye başladı. Başkan Şentop’un zaman zaman sessizlik talep etmesine rağmen AKP’liler kürsüdeki Özkoç’u hedef alarak bağırmaya ve sıralara vurmaya devam etti. Bu dakikalarda konuşması duyulamaz hale gelmesine rağmen Özkoç’un konuşmasını aralıksız sürdürdüğü görüldü.

Özkoç, sözlerini “Darbe engellendi. El birliğiyle meşru direnme hakkımızı kullanarak darbenin önüne geçtik. Darbeyi ne MİT ne bir istihbarat birimimiz haber verdi. Türkiye ve ülkenin Cumhurbaşkanı eniştesinden öğrendi darbeyi” diye devam ettirdi. Bu sırada bazı AKP’li vekiller CHP sıralarına doğru yürümeye kalktı. AKP’liler ile CHP’liler arasında yaşanabilecek olası kavga ise her iki partiden grup başkanvekilleri müdahalesiyle önlendi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, AKP sıralarına bizzat gelerek iktidar vekilleriyle konuştuğu görüldü.

Özkoç’un konuşması bittiğinde “sataşma” gerekçesiyle AKP adına Grup Başkanı Naci Bostancı söz alarak, CHP’li ismi Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi düzenleyen FETÖ’cülere paralel olmakla suçladı. Bostancı, “15 Temmuz gecesi Marmaris'e bir suikast timi gitmişti, hedeflerinde Sayın Cumhurbaşkanı vardı. Biraz önce bu konuşmayı yapan Sayın Engin Özkoç da herhalde o olayları takip etmiştir. O alçak terör örgütünün hedefindeki bir numaralı isim Sayın Cumhurbaşkanıydı. Bir numaralı hasım Sayın Cumhurbaşkanıydı. Beni üzen şudur: Aynı gece burada bütün partilerden milletvekilleri vardı ve onlar demokrasiye sahip çıktılar. Lütfen Marmaris'i hatırlayın, oradaki suikast timini hatırlayın ve burada darbeye direnen bütün partilerden milletvekillerini hatırlayın. Sayın Engin Özkoç, sizin konuşmanız Marmaris'e paralel düşüyor, başka hiçbir yere değil” diye konuştu.

Bunun ardından Özkoç ise, CHP’nin FETÖ örgütüyle eşdeğer tutulması nedeniyle yanıt hakkı oluştuğunu belirterek yeniden söz aldı. Özkoç, bu sefer de “Burada Balyoz ve Ergenekon davalarında bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’nı bir teröristin gizli tanıklığıyla hapse atıp da bu ülkenin generalleri ve subayları orada hücrelerde yatarken siz darbeye neden olan generalleri ve subayları getirirseniz, bunu sorgulamak bu Meclis’in hakkıdır. Hiç kimseye peşinen söyleyeceğimiz bir söz yoktur ama yargıyı serbest bırakınız. Demokratik parlamenter bir şekilde yönetildiği bir ülke istiyoruz. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz” yönündeki sözleriyle yine AKP’lilerden tepki aldı.

Meclis Başkanı Şentop ise, tartışmayı burada sonlandırmak gerektiğini vurgulayarak sözü HDP adına Saruhan Oluç’a verdi.

HDP tutuklu vekilleri ve OHAL’i hatırlattı

HDP’li Oluç ise, OHAL şartları dolayısıyla hükümeti eleştirdiği konuşmasıyla 15 Temmuz’da Meclis’teki birliktelik görüntüsünü Türkiye’nin koruyamadığını vurguladı. O gece Meclis’te olan HDP’li İdris Baluken’in bugün tutuklu olduğunu anımsatan Oluç, “Ne yazık ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı, TBMM’nin ve kamuoyunun gösterdiği toplumsal refleks ve kararlı duruş, iktidar tarafından demokratik siyaseti güçlendirme ve darbeci, FETÖ'cü zihniyet karşısında demokrasi, hukuk, toplumsal adalet ve özgürlükler zeminini geliştirme yönünde değerlendirilmemiştir. İktidar, kendi durumunu hukuksuzluk, baskı ve adaletsizlikle sağlamlaştırma yolunu seçmiş, yaşananları mutlak iktidarın tesisi için Allah'ın lütfu olarak görmüştür. Yani Meclis’in kendisine yakışır şekilde ortaya koyduğu darbe girişimine karşı ortak mücadele iradesi, sadece dört gün sonra iktidar partisi tarafından reddi mirasa uğramıştır. 20 Temmuz 2016'da etkileri onlarca yıl hissedilecek OHAL ilanı da 4 Kasım 2016'da eş genel başkanlarımızın da aralarında bulunduğu 15 vekilimizin aynı anda siyasi bir operasyonla gözaltına alınması ve tutuklanması da demokratik siyasete tasfiye girişimi olarak bu sürecin devamında yaşanmıştır. İktidar, ülkeyi iki yıl OHAL ve kanun hükmünde kararnameler rejimiyle yönetmiş, toplumsal muhalefet ve demokratik siyasete karşı baskı ve hukuksuzlukları artırmıştır. OHAL şartları altında hukuksuzluklar yapılmıştır. On binlerce insan hüküm olmaksızın işlerinden, barış isteyenler üniversitelerden KHK'lerle ihraç edilmiş; birçok gazete, televizyon ve radyo kanalı, sivil toplum örgütleri, kadın kuruluş ve dernekleri kapatılmış, gazeteciler tutuklanmıştır” dedi.

MHP muhalefeti ve ABD’yi suçladı

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Engin Altay ise, darbe girişimi dolayısıyla ABD’yi suçlayarak, FETÖ’yü de “Truva atı”na benzetti. OHAL’in uygulanmasını savunan ve gerekli bir tedbir olduğunu da söyleyen Altay, “FETÖ'cü hainler Türkiye'nin varlığını, milli birliği ve bütünlüğünü, demokrasiyi hedef alırken bazı siyasi şahsiyetler 15 Temmuz darbe girişimi hakkında ‘tiyatro’, ‘kontrollü darbe’ gibi söylemlerle FETÖ'cü hainlerin propagandasına varan konuşmalar yapabilmişlerdir. 15 Temmuz kalkışmasına ‘tiyatro’, ‘kontrollü darbe’ diyenlerin bizatihi kendileri kontrollü siyasetçilerdir” sözleriyle de AKP sıralarından da alkış aldı. Altay, ABD’nin de Fethullah Gülen’i iade etmediğini anımsatarak, darbe girişiminde rolü bulunduğunu öne sürdü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG