Erişilebilirlik

Davos'ta Dünyayı Şekillendiren Yeni Gerçekler Tartışılacak


Davos'ta Dünyayı Şekillendiren Yeni Gerçekler Tartışılacak
Davos'ta Dünyayı Şekillendiren Yeni Gerçekler Tartışılacak

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık Davos toplantıları bugün (Çarşamba) İsviçre’nin Davos kasabasında başlıyor. Foruma yaklaşık 35 lider ve 1500 işadamı katılıyor. Zirvenin bu yılki başlığı ‘Yeni Gerçeklik İçin Ortak Kurallar’ adını taşıyor. Dünya Ekonomik Forumu icra direktörü Kevin Steinberg, Davos’ta liderlerin önündeki ortak zorluklar ve fırsatları değerlendirdi.

Dünya Ekonomik Forumu 2011 yıllık toplantılarında geçen yıl da olduğu gibi dünyayı tehdit eden çeşitli zorluklar ve bu zorlukların getirdiği fırsatlar üzerinde durulacak. Toplantılarda dünya liderlerinin karşılaştığı yeni gerçeklikler masaya yatırılacak. Dünya Ekonomik Forumu yürütmeden sorumlu direktörü Kevin Steinberg bu yılki toplantı gündemini şöyle açıkladı:

Sözünü ettiğimiz yeni gerçeklik dünyayı şekillendiren yeni dinamikleri anlayabilmekten ibaret. Bunun bir kaç boyutu var. Bir boyutu yeni mali yönetim ve piyasaların, mali sistem içindeki farklı unsurların nasıl uyum sağlayacağı.

Bir başka boyutu ise yeni neslin yönetim üzerinde etkisi, facebook, twitter gibi yeni sosyal çevrelerin hareketlerimizi nasıl şekillendirdiği.

Yeni gerçekliğin en önemli boyutu ise karşı karşıya olduğumuz karmaşık zorlukları daha iyi anlayabilmek.

Steinberg karşılaşılan karmaşık zorlukların geçmişte sanıldığı gibi birbirinden bağımsız değil, birbiriyle bağlantılı olduğunu söylüyor. Örneğin gıda ve enerji sıkıntısının birbirini etkilemesi gibi. Diğer bağlantılı zorluklar arasında mikroekonomik dengesizlikler ve kur hassasiyetleri var. Uzmana göre bu yeni gerçekliklere ve getirdikleri zorluklara çözüm bulabilmek için ortak değerleri yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Bu da ortak bazı kurallar geliştirilmesini gerektiriyor. İşte bu yılki Davos toplantılarının amacı da bu kuralların geliştirilmesi amacıyla çalışma grupları kurulması ve tavsiyelerde bulunulması olacak.

Steinberg’e göre, karşılaşılan ortak zorluklar beraberlerinde fırsatlar da getiriyor:

Demografik eğilimleri ele alırsanız, dünyanın çeşitli yerlerinde yeni iş sahaları açmak için toplantılar düzenleniyor. Bu durum işe ihtiyacı olan büyük kitleler düşünüldüğünde bir zorluk olarak görülebilir. Ancak bu durum aynı zamanda bir fırsat. Yeni neslin dünyanın gidişatına nasıl olumlu katkıda bulunabileceğini keşfetmek açısından önemli.

Davos toplantılarının dünyanın ekonomik ve sosyal gidişatına en büyük etkisi dünya liderlerinin bir araya gelip sorunlara nasıl yanıt verecekleri konusunda ortak çalışma yürütmelerini sağlaması. Steinberg özellikle liderler arası anlayışın arttırılmasının önemli olduğuna dikkati çekiyor. Ancak liderlerin kararları doğrultusunda çalışma grupları, görev gücü birimleri oluşturulması toplantıların en büyük yararı.

Ekonomik Forum bu yıl ‘Risk Yanıt Network’u adlı bir eylem planını da açıklayacak.

Bu network liderlerin birbirlerini daha iyi anlamaları ve çeşitli risklere ortak yanıt vermede kendilerine yardımcı olacak bir dizi proje ve girişimi bir şemsiye altında topluyor. Davos liderleri Risk Yanıt Network’ünün kalıcı etkisi olacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG