Erişilebilirlik

Davutoğlu: ‘Kaza Olmayan İşyeri Ödüllendirilecek’


Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Ahmet Davutoğlu

İstanbul Mecidiyeköy’deki Torunlar Rezidans’ta meydana gelen iş kazasında 10 işçinin ölmesinin ardından toplanan ilk Bakanlar Kurulu’nda ‘iş güvenliği’ konusunu sıkı tutacağının işaretini veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘İş Güvenliği Eylem Planı Toplantısı’nda kafasındaki değişiklikleri, konunun taraflarıyla paylaştı. Davutoğlu’nun temel prensibi, “cezalar artırılacak, kaza olmayan işyeri ödüllendirilecek.”

Ankara’daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden bilgi aldıktan sonra açıklama yapan Başbakan, “Eğer bir işverenin işyerinde hiçbir kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gelecek” dedi. Kapsamlı yasal değişikler yapılacağını ifade eden Davutoğlu’nun üzerinde en çok durduğu konu performans ve ehliyet.

Davutoğlu: ‘Vasıfsız işçi diye bir kavram olmamalı’

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 1 Ocak 2015 itibarıyla bütün hazırlıklarını tamamlayıp sertifika verebilecek duruma geleceğini söyleyen Başbakan, “Meslek okullarına, üniversitelerde ilgili bölümlere iş güvenliği dersleri konulacak. Hangi işçi hangi işte uzmansa onun belgesini alacak. Vasıfsız işçi diye bir kavramın kalmaması lazım. Her işyerinde çalışan işçinin sertifikası olacak” diye konuştu.

Davutoğlu, denetim şirketi elemanlarını da “Denetim elemanı gittiği yerde çay bile içemez. Gittiği yerde oradakilerle herhangi bir yakın ilişki içine giremez” sözleriyle uyardı.

‘Başbakan çok iyimser ama önce işçilerin örgütlenmesi gerekiyor’

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Murat Çakır ise Başbakan Davutoğlu’nun yaklaşımını fazlasıyla iyimser buluyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Çakır, “En büyük sorun işçinin örgütlü olmaması. İşçi örgütlü olmazsa en iyi haklar verilse de uygulanmıyor. Torunlar Center’da 10 işçi yaşamını yitirdikten sonra medyaya demeç veren işçiler işten çıkarıldı. 150 kişinin de bayrama kadar kovulacağı söylentisi var. Kayseri’de iş müfettişi inşaat denetlerken kalıp çürük olduğu için ölüyor” dedi.

Çakır: ‘Kanunlar çiğneniyor’

İşçilerin sendikalı olmasının Başbakan Davutoğlu tarafından gündeme getirilmediğine dikkat çeken Çakır, müteahhitlerin yasaları hiçe saydığını ve bunlara göz yumulduğunu belirtti. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi, “Yasa, işçi 7’den sonra çalışmaz diyor. Torunlar Rezidans’ta işçiler yediden sonra öldü. Yük asansöründe işçi taşınamaz deniyor, cinayet orada gerçekleşti. Torunlar İnşaat’a rezidans inşaatı erken bitsin diye 24 saat çalışma izni verilmiş. Bu sektörde barınma ve beslenme sorunları var. Bunlarla ilgili somut şeyler yapılmalı ama sağlıklı denetim için işçilerin örgütlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Torunlar Rezidans’ta çalışan 20 işçi, bugün Çağlayan Adliyesi’nde yetkili savcı bulunmadığı için ifade vermek için gittikleri İstanbul Adliyesi’nden soruşturmayı yürüten savcının yerinde olmaması ve başka yetkili savcı olmaması nedeniyle elleri boş döndü.
Kılavuz: ‘180 saat değil 300 saat çalışıyoruz’

Adliye önünde basına açıklama yapan asansör sorumlusu Ercan Kılavuz, yalnız asansörde çalışan teknik personelin de asansör şirketinin gönderdiği teknik personelin de herhangi bir arızada müdahale edemeyecek eğitimsiz kişilerden oluştuğunu söyledi.

Hiçbir şekilde eğitimden geçmediği halde sertifika sahibi olduğunu belirten Kılavuz, “Bütün asansörlerde problem vardı. Bizim bunu yetkili arkadaşlarımıza söylediğimiz halde, Geda Major firmasının teknik ekibine bildirmemize rağmen bunu hiçbir şekilde önemsemediler. Sözde asansör firmasının teknik elemanı orada o insanlar da suçlanmaya çalışılıyor. Ama o insanlar hiçbir şey bilmediklerini zorla gönderildiklerini ifade ettiler. Kendilerini aklamak için tutuklanan arkadaşların üzerine yıkmak istiyorlar, onları suçlamaya yöneliyorlar” diye konuştu.

Kılavuz’un bir başka iddiası da ayda 180 saat çalışması gereken işçilerin bordro dışı olarak 300 saat çalıştırıldığı oldu.

Zonguldak’ta 4 bin 500 madenci işsiz kaldı

Torba yasa adlandırılan İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından Zonguldak'taki 22 özel maden işletmecisi, 11 Eylül gecesi üretim durdurdu. Bu maden ocaklarında çalışan 4 bin 500 madenci vardiya çıkışı işsiz kaldı.

Maden şirketleri: ‘İsteklerimiz yerine gelmezse kaçak sahalar açılır’

22 rödevans saha sahibi adına açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, ‘rödovans uygulamasının sona ermesi, TTK’ya ödenen rödovans sahalarının ruhsatlarının verilmesi, TTK’ya ödenen rödovans payının kaldırılması, TTK ruhsatının bölünerek işletmecilere devredilmesi SGK işveren payının yeraltı çalışanları için azaltılması’ taleplerinin yerine getirilmemesi halinde faaliyete devam edilmeyeceğini açıkladı. Demir’e göre, bu talepler karşılanmazsa kaçak sahalar açılacak ve iş kazaları artacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG