Erişilebilirlik

Demokratlar’ın yükselen yıldızları Biden'ın yeniden seçilmesi için çalışırken hedefleri 2028 başkanlık yarışı 


ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

Yeni nesil Demokrat aday adayları, Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme kampanyasına yardımcı olmak için ABD’nin dört bir yanında çalışırken ulusal profillerini güçlendirmek için de adımlar atıyor. Tam da 80 yaşındaki başkanın siyasi gücü ve yaşıyla ilgili sorularla karşı karşıya olduğu bir dönemde. Bu aday adaylarının amacı 2024 değil 2028 başkanlık seçimleri için şanslarını arttırmak.

Pennsylvania'nın Demokrat Valisi Josh Shapiro, bugün New Hampshire'da başkanlık önseçiminde oy kullanacak seçmenlere hitap edecek.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer, ABD’nin ortabatısındaki Demokrat Parti yapısını güçlendirmek için çalışıyor. California Valisi Gavin Newsom ise bu hafta Cumhuriyetçiler’in ikinci başkanlık tartışma programında Biden'ın kampanyasını temsil etti; hatta Cumhuriyetçiler’in önde gelen başkan adaylarından biriyle teke tek programı kabul etti.

Biden, yeniden seçim kampanyasındaki beklentileri konusunda endişelerle karşı karşıya kalsa da yeni nesil yüksek profilli Demokratlar 80 yaşındaki başkana destek veriyor. Bu Demokratlar’a yakın kaynaklar, Biden'ın Donald Trump'a karşı zor bir rövanşla karşı karşıya kalabileceği 2024 kampanyasına odaklandıklarını belirtiyorlar.

Ancak ulusal profillerini oluştururken, aynı zamanda kendilerini 2028 başkanlık yarışının çekişmeli ön seçimlerine göre de konumlandırıyorlar ve gelecek yıl aniden ihtiyaç duyulması halinde, adaylıklarıyla partiye bir çeşit sigorta poliçesi sunuyorlar.

Josh Shapiro bir röportajında, "Partimizde çok fazla yetenek var ve bu yetenekler Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilmesinin arkasında birleşmiş durumda. Önümüzdeki birkaç yıl ve partimizin geleceği için heyecanlıyım. Güçlü bir konumda olduğumuzu düşünüyorum" demişti.

Biden 2024 yarışına gireceğini geçen Nisan ayında açıkladı ve onu destekleyenlerin sadece öngörülemeyen bir fiziksel sorunun, kendisini çekilmeye zorlayabileceğine inancı tam.

Dev reklam kampanyaları

Biden evinin bulunduğu Wilmington’da şu anda yaklaşık 50 kişi istihdam ettiği kampanyasına daha fazla personel işe almak dahil, seçim çalışmalarını geliştirmek için tüm olağan adımları atıyor. Kampanya ayrıca Demokratik Ulusal Komite ile birlikte bir reklam çılgınlığı başlatıyor. Bu kampanya, yönetimin ekonomi politikalarından kürtaj haklarını koruma çabalarına kadar çeşitli konulara odaklanan, aylar sürecek 25 milyon dolarlık bir sosyal medya ve televizyon reklamını içeriyor. Çalışmalar Arizona, Georgia ve Pennsylvania gibi büyük çekişmelerin yaşandığı eyaletlerde yayınlanıyor.

Yönetimin, sağlık hizmetleri, iklim değişikliği, pandemi yardımı ve ekonomiye yönelik büyük yatırımları yasalaştırmak dahil, üzerinde çalıştıkları bir karnesi mevcut. Enflasyon düşerken, işsizlik oranı ve ekonomik büyüme güçlü kalmaya devam ediyor. Cumhuriyetçiler’in kürtaj haklarını geri alma çabaları, Cumhuriyetçi eğilimli eyaletlerde bile birçok seçmenin tepkisini çekti. Trump'ın kazanmasının Amerikan demokrasisi üzerindeki etkileri konusunda giderek daha vahim uyarılarda bulunan Biden, Perşembe günü de Arizona'da bu konuda ateşli bir konuşma yaptı.

Biden, "Hepimiz hatırlamalıyız ki, demokrasiler bir tüfeğin ucunda ölmek zorunda değil. İnsanlar sessiz kaldıklarında, ayağa kalkmadıklarında ya da demokrasiye yönelik tehditleri kınamadıklarında, insanlar hayal kırıklığına uğradıkları, umutsuzluğa düştükleri, yoruldukları, yabancılaştıkları için kendileri için en değerli olan şeyi vermeye istekli olduklarında, demokrasiler ölebilir" dedi.

Biden'ın ileri yaşı en büyük engel

Şimdilik, bu tür çabalar Biden'ın zayıf olan destek oranlarını yükseltmedi veya oğluna karşı açılan ceza davasının siyasi yansımasını etkisiz hale getirmedi. Başkan'ın belki de en ciddi zayıflığı olan yaşı konusunda da pek bir şey yapmadı.

Kasım ayında 81 yaşına girecek olan Başkan, ikinci döneminin sonunda 86 yaşında olacak. Associated Press haber ajansının geçen ay yayınladığı bir ankete göre, Amerikalılar’ın yüzde 77'si yani dörtte üçünden fazlası, Biden'ın dört yıl daha etkili olamayacak kadar yaşlı olduğunu söyledi. Cumhuriyetçiler’in yüzde 89'u, Demokratlar’ın da yüzde 69'u bu görüşte.

California eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Ro Khanna, bu yıl New Hampshire'ın başkanlık önseçimde oy kullanacaklara üç defa seslendi. Khanna bir röportajında Demokratlar’ı, 2024'te sadece Biden'ın başarılarını öne çıkararak "zafercilik" mesajı vermemeleri konusunda uyardı.

Khanna, "Amerikan rüyası çok sayıda Amerikalı için ellerinden kayıp gitti. İşçi sınıfı mağdur edildi ve dışarıda hala çok fazla öfke var. Gidişatı değiştirmeye çalışıyoruz, ancak işçi sınıfına yardım etmek için daha cesur ve daha odaklı eylemler gerekiyor" dedi.

Biden'ın pusulada yer alıp almaması sorgulanıyor mu?

Demokratlar arasındaki konuşmalar, kapalı kapılar ardındaysa daha sert. New Hampshire'daki Ulusal Valiler Birliği'nin son toplantısının bir muhabir, aralarında birkaç üst düzey Demokrat yetkili, gerektiğinde Biden'ın yerine geçebilecek adayın nasıl biri olması gerektiğini tartışırken duyuldu.

Ve isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir yetkiliye göre, Demokratlar’la bağlantılı en az bir büyük siyasi grup, Biden'ın oy pusulasında yer almaması gibi beklenmedik bir durumda bir acil durum planı oluşturma sürecinde. Grup ayrıca Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde ezici bir üstünlüğe sahip olan Trump'ın aday olmaması ihtimaline karşı da seçenekler geliştiriyor.

Biden'ın yeniden seçim kampanyası, başkanın 2024 oy pusulasında yer almasını sorgulayan herhangi bir grubun Demokrat Parti'de önemli herhangi bir isme yakın olmadığını söyledi.

Deneyimli Demokrat stratejist James Carville, "Beyaz Saray'ın aday olmamayı düşündüğüne dair herhangi bir belirti görmüyorum ama bu, varolmadığı anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, her anket daha da kötüleşiyor" diyor.

Bazı bağışçıların ve parti yetkililerinin Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e Biden'ın halefi olarak güvenmemesi bu söylentileri körüklüyor. Harris de zayıf destek oranlarıyla karşı karşıya.

Biden'ın partinin 2024 başkanlık önseçim takviminde Güney Carolina'yı öne geçirmesine hala kızgın olan New Hampshire'daki Demokrat yetkililer, eyalette alternatif adaylara kapıyı açma konusunda daha istekli hale geliyor.

Biden'ın aday olmayacağını açıklamasını bekleyenler var

Uzun süredir Biden'ın müttefiki olan eski Eyalet Meclisi Başkanı Steve Shurtleff, başkanı 2024 kampanyasından geri çekilmesi için açıkça teşvik ediyor. Demokrat Parti'nin "kesinlikle" bir olasılığa sahip olması gerektiğini söyleyen Shurtleff, kendisinin ve diğer Demokratlar’ın Harris'in ötesinde daha fazla seçenek istediğini de belirtiyor.

Shurtleff, "Bir şeyler yapılmalı. Başkan istifa etmek zorunda kalırsa ya da bir şey olursa başkan yardımcısını atayacağız diye bir şey olamaz. Ben hala Biden'ın 'aday olmayacağım' demesini umuyorum" şeklinde konuşuyor.

Biden uzun zamandır kendisini Trump'ı yenmek için eşsiz bir konumda görüyor. Demokratlar 2020 kampanyasında büyük ölçüde bu nedenle onun arkasında birleşti. Ancak partinin geleceğin liderlerini belirlemek ve yükseltmek için mücadele ettiği yılların ardından Demokratlar, büyük ölçüde geçen sonbahardaki ara seçimlerde başarıya ulaşan yüksek profilli valiler sayesinde, şu anda yakın tarihteki en güçlü kadrolarından birine sahip.

Sadece sekiz ay önce Pennsylvania valiliğine adım atan 50 yaşındaki Shapiro, bugün New Hampshire’da Demokrat Parti'nin yıllık kongresinde açış konuşmacısı olacak. Bu, 2015'ten bu yana herhangi bir siyasi nedenle eyalete ilk gelişi olacak. Başkanlığın kilit önemdeki salıncak eyaletinde Shapiro, "siyasetinin temelini oluşturan işleri halletme" tutumunu tanıtmaya hevesli olduğunu söyledi.

Shapiro, "Şu anda siyasetimizi sarmış olan bir kuşkuculuk var ve bunun büyük bir kısmı insanların ilerleme hissetmemesinden, hayatlarını daha iyi hale getirecek veriler görememesinden kaynaklanıyor. Pennsylvania'da farklı bir yaklaşım benimsiyoruz" dedi.

Biden hakkında sorulan soruya, 2024'te başkanı desteklemekten "gurur duyduğu" yanıtını veren Shapiro, "Yeniden seçilmesine yardımcı olmak için benden istenen işi yapacağım" dedi.

Hangi valiler gelecekte başkan adayı olmayı planlıyor?

California'da görev süresi sınırlı olan Newsom, Çarşamba günkü Cumhuriyetçi Parti başkanlık önseçim tartışmasında Biden kampanyasının baş sözcüsüydü. Ulusal televizyon kanallarının her birinde Cumhuriyetçiler’in mesajlarına yanıt vermesi için kendisine zaman tanındı ve tartışma sonrası onlarca muhabirle görüştü.

Verdiği bir röportajda partisinin yükselen başkanlık adayları sınıfının gücünü kabul eden Newsom, kadronun ileri seviye olduğunu ve bir sonraki başkanlık seçimlerinde çözümün zor olacağını söyledi.

California Valisi ayrıca Biden'ın 2024'te partinin adayı olacağına "hiç şüphesi olmadığını" söyledi.

Ancak 2026 yılı sonunda görevinden ayrılacak olan Newsom, Cumhuriyetçiler’in önde gelen başkan aday adaylarından Florida Valisi Ron DeSantis ile tartışmayı kabul ederek, kendi başkanlık hedeflerine ilişkin soru işaretlerini de körüklüyor. Newsom, Fox News'ten Sean Hannity'nin sunacağı programın Kasım ayında yapılacağının doğrulandığını söyledi.

Newsom, henüz bir yer belirlemediklerini, ancak etkinliğin Iowa veya New Hampshire gibi önemli bir önseçim eyaletinde yapılmayacağı konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Biden ciddi Demokrat rakiplerini, kısmen potansiyel rakiplerini yakınında tutarak başarıyla savuşturdu. Newsom, Shapiro, Khanna, Illinois Valisi J.B. Pritzker, New Jersey Senatörü Cory Booker, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve Maryland Valisi Wes Moore'un da aralarında bulunduğu ulusal bir danışma kurulu oluşturdu.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Biden'ın ulusal kampanyasının eş başkanlarından biri olarak görev yapıyor. Kampanya, Biden'ın yeniden seçilmesini hedeflerken, Başkan'ın gelecek nesil Demokratlar için bir "köprü" olma vaadini gerçekleştirmesine de yardımcı olduğunu söylüyor.

Ulusal danışma kurulu direktörü Carla Frank, partinin yükselen yıldızlarının birçoğunun başkanı desteklemek için kişisel ve siyasi bağış toplama ile örgütlenme ağlarını geliştirdiklerini söyledi.

Aynı zamanda eski bir Beyaz Saray siyasi direktör yardımcısı olan Frank, "Bu liderlerle çalışma, onları geniş kampanya yapımıza entegre etme ve onlarla birlikte güçlü bir parti inşa etme fırsatımız var" dedi.

Whitmer, ülke çapında Demokratlar’a yardım ederken, kendi ulusal nüfuzunu arttırmak için de Haziran ayında "Ölümüne Dövüş" Fadlı bir siyasi eylem komitesi kurdu. Aynı ay bir yardımcısı sosyal medyada "Gretchen Whitmer Beyaz Saray'a Aday Olmak İçin Neden Gerekenlere Sahip?" başlıklı bir makale paylaştı.

Whitmer, Ekim ayında da Minnesota Demokrat Partisi için düzenlenecek büyük bir bağış toplama yemeğine başkanlık edecek.

Whitmer'ın sözcüsü Bobby Leddy, Biden kampanyası için para toplamaya ve "Ortabatı'daki tabanı güçlendirmeye" yardımcı olmaya çalışırken, Ölümüne Dövüş’ün ilk destek serisini önümüzdeki haftalarda yayınlayacağını söyledi.

Illinois'nin Demokrat valisi Pritzker da hamleler yapıyor.

İkinci dönemine yeni başlayan Pritzker'ın Wisconsin Demokratları için düzenlenecek bir bağış toplama etkinliğine öncülük etmesi planlanıyor. Ekibi, Biden'ı desteklerken ülke çapında kürtaj haklarını savunan adayları ve davaları desteklemek için çalışacaklarını söylüyor.

Illinois Valisi Pritzker, önümüzdeki yaz Demokratik Ulusal Kongre'ye evsahipliği yapacak eyaletin lideri olarak 2024'te partide yüksek profilini korumak için benzersiz bir konuma sahip. 2026'da üçüncü dönem için aday olacağı tahmin edilirken, geçen yaz New Hampshire'da yerel Demokratlar adına kampanya yürütmesi ise başkanlık hedeflerine ilişkin spekülasyonları körükledi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG