Erişilebilirlik

Dempsey: 'Dünya Türkiye'nin Sorumlu Liderliğine İhtiyaç Duyuyor'


ABD Genelkurmay Başkanı Org. Martin Dempsey, 30. Yıllık Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşurken (1 Kasım 2011)
ABD Genelkurmay Başkanı Org. Martin Dempsey, 30. Yıllık Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşurken (1 Kasım 2011)

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yeni kurulan hükümetlere olumlu örnek olabileceğini söyledi.

30’uncu Yıllık Türk-Amerikan Konseyi (ATC) konferansında konuşan Orgeneral Dempsey, yaşanan zorlu ve güç dönemde bile Türkiye’nin sağladığı inanılmaz güvence ve ilerlemenin göze çarptığını belirtti, “Şimdi dünyamız eskisinden daha fazla Türkiye örneğine ve bu ülkenin sorumlu liderliğine ihtiyaç duyuyor,” diye konuştu.

Arap ülkelerinin geçiş döneminde Tunus, Mısır ve Libya gibi ülkelerde yeni hükümetlerin kurulduğuna dikkati çeken Amerika Genelkurmay Başkanı, “Her ülke kendi yolunu seçecektir, ama pozitif rol modeli olmak burada önemli. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye, canlı demokrasisiyle her şeyden daha fazla öneme sahip,” dedi.

Orgeneral Dempsey, “Türkiye yalnızca ilham veren ve kıtaları birbirine bağlayan değil, aynı zamanda yeni kurulan ulus devletlere diğer ülkelerin inşa edemeyeceği köprüleri kurabilecek bir ulustur,” diye konuştu.

Başkan Barack Obama’nın Türkiye’yle ilişkileri “model ortaklık” diye tanımladığını hatırlatan Dempsey, birlikte aynı gelecekle karşı karşıya olan Türkiye ve Amerika arasındaki bu ortaklığın daha kapsamlı olabileceğini söyledi.

Amerikalı komutan, iki ülkenin zaman zaman görüş ayrılıkları yaşayabileceğini, ancak bunun iki özgür ve egemen ulus arasında sağlıklı ilişkinin temellerini kurduğunu belirtti.

Konuşmasında iki hafta önce PKK’nın Hakkari’de düzenlediği baskında öldürülen 24 askerin ailesine başsağlığı dileyen Amerika Genelkurmay Başkanı, Washington’un Ankara’ya terörle mücadelesinde desteğini sürdüreceğini, PKK’nın Avrupa’daki yasadışı faaliyetlerini önlemede yardım edeceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG