Erişilebilirlik

Vershbow: 'Terörle Mücadelede İşbirliği Sürecek'


Vershbow: 'Terörle Mücadelede İşbirliği Sürecek'
Vershbow: 'Terörle Mücadelede İşbirliği Sürecek'

ABD Savunma Bakanı’nın uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Alexander Vershbow Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı

ABD Savunma Bakanı’nın uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Alexander Vershbow Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinden sonra Türkiye’ye terörle mücadele alanında verilen desteğin devam etmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü, sürecin işlediğini söyledi. Vershbow, PKK terör örgütüyle mücadelede destek sözü verdi.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Vershbow şöyle konuştu: “PKK’nın son terör saldırılarının ardından Türk halkının acısını paylaşıyoruz. Müttefikimiz Türkiye’nin stratejisini destekliyoruz: Hem terörle ve terörü destekleyen ağlarla mücadelesini; hem de daha geniş siyasi bir stratejinin izlenmesini… Bu strateji Kürtlerin kendine özgü kimlikleri ve lisanlarının tanınmasıyla Türk toplumu içinde yerlerini bulmalarının yolunu açtı. Türk hükümetinin son terör saldırılarına rağmen bu stratejiye bağlı olduğunu belirtmesi de cesaret vericiydi."

Amerika’nın Irak’tan çekilmesiyle terörle mücadele işbirliği nasıl sürecek? İnsansız Hava Araçlarının kullanımı konusunda beklentiler hangi yönde? Vershbow, çekilme sürecinin tamamlanmasından sonra desteğin devam edebileceğini vurguladı: “Irak’ta konuşlanan birliklerimizle Türkiye’ye verdiğimiz desteğin, askerlerin çekilmesiyle, yeniden düzenlenmesi, ayarlanması gerekecek. Ama geçişin sorunsuz olması için Türk müttefiklerimizle aylardır çalışıyoruz. Böylece son askerin çekilmesinden sonra bile bu desteğin bir kısmı devam edebilecek.”

Türkiye’nin terörle mücadelede kullanmak üzere Amerikan İnsansız Hava Araçlarını temin etmesi konusunda Büyükelçi Vershbow, ayrıntı veremeyeceğini söyledi, ancak görüşmelerin devam ettiğini kaydetti: “İstihbarat ve keşif dahil, bugüne kadar verdiğimiz desteğin çekilmeden sonra da devam edebilmesi için sürecin işlediğini söyleyebilirim.”

Nitekim geçen hafta Amerikan yönetimi üç adet AH-1W Süper Kobra helikopterinin Türkiye’ye satışını Kongre’ye bildirdi.

Terörle mücadelenin ötesinde ikili savunma ilişkilerini değerlendiren Büyükelçi Vershbow, Türkiye’nin füze savunma sistemi radarını topraklarında konuşlandırmayı kabul etmesinin önemine vurgu yaptı: "Bu gerçekten ikili savunma ilişkilerine büyük bir güç aşısı oldu. Ama bunun da ötesinde Türkiye’nin NATO bünyesindeki rolünü pekiştirdi. Türkiye için zor bir karardı, hem bölgesel siyaset açısından hem iç siyaset açısından. Müzakerelere başlamadan Türkiye’de seçimlerin yapılmasını bekledik. Türkiye buna olumlu yanıt verdi çünkü bu sisteme katkıda bulunarak müttefiklerine olan sorumluluğunun bilincinde; ayrıca bu tür tehditlerin kendisine de yönlendirebileceğinin bilincinde. Dolayısıyla bu hem ikili ilişkiler açısından hem de ittifakımız açısından çok büyük bir adım. Ve Türkiye’ye kararından dolayı müteşekkiriz.”

Vershbow, Türk Amerikan ilişkilerinin bir önceki yıla oranla bile çok daha olumlu bir seyirde olduğunu özellikle vurguladı: "Türk Amerikan işbirliğinin sonunun geldiğini savunanlar iki ülkenin ortak çıkarlarının devam ettiğini ve tarafların diyaloğu güçlendirme kararlılığını hesaba katmadılar. Başkan Obama tüm dünya liderleri arasında belki de en çok Başbakan Erdoğan’la konuşuyor. Dünyada belirsizlik artıyor. Arap uyanışı söz konusu – ki biz İran yüzünden 2010 yılında ilişkilerimizde sorun yaşarken bunları kimse tahmin edemiyordu. Şimdi görüyoruz ki ortaklığımız Mısır, Libya, Suriye’de ilerlemenin önemli bir unsuru. Suriye’de durum şu an kötü tabi ama Türkiye’yle Amerika’nın eşgüdümlü çalışması belirleyici oluyor. İran veya diğer hassas konularda bile girişimlerimizi aynı hizaya getirme konusunda yollar bulduk. Sonuçta amaçlarımız aynı. Çıkarlarımız konusunda temel bir farklılık yok. İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek istiyoruz. Terör ihraç etmesinin veya istikrarsızlık kaynağı olmasının önüne geçmek istiyoruz. Irak’a müdahale etmesini istemiyoruz.”

ABD Savunma Bakanı’nın uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Alexander Vershbow, “Her ilişkide zorluklar vardır. Taktikler konusunda aramızda farklılıklar olabilir. Kamuoyu bazı alanlarda ilerleme sağlanmasını zorlayabilir. Ama ilişkilerin geleceği konusunda iyimserim,” dedi.



XS
SM
MD
LG