Erişilebilirlik

'Türkiye'ye Terörle Mücadelede Daha Fazla Destek Verilmeli'


'Türkiye'ye Terörle Mücadelede Daha Fazla Destek Verilmeli'
'Türkiye'ye Terörle Mücadelede Daha Fazla Destek Verilmeli'

Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı, eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Richard Armitage, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı başlattığı operasyonları kuvvetle desteklediğini, Amerika’yla Türkiye arasında terörle mücadele alanında işbirliğinin devam edeceğini söyledi. Armitage, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Amerikan yönetimi, son PKK saldırılarının ardından Türkiye’ye terörle mücadelede destek verdiğini, birkaç kez dile getirdi. Başkan Barack Obama, “Amerika, en yakın ve en güçlü müttefiklerinden Türkiye’yi hedef alan terör saldırısını sert bir şekilde kınıyor; PKK’nın oluşturduğu terör tehdidinin bertaraf edilmesi için Amerika Türk hükümetiyle güçlü işbirliğini sürdürecektir,” dedi. Daha sonra Amerika Dışişleri Bakanlığı, sınır ötesi operasyonlar konusunda "Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesini teşvik etmekle birlikte, Türkiye’nin terör saldırılarına karşı meşru müdafaa hakkını tanıdıklarını," açıkladı.

Washington’daki Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Richard Armitage da, Türkiye’nin PKK hedeflerine karşı sınır ötesinde düzenlediği operasyonları kuvvetle desteklediğini söyledi: “Saldırının dehşet verici olduğunu düşünüyorum. Türk hükümetinin attığı adımın tam anlamıyla arkasındayım. PKK’lıların izinde 10 bin asker var ve onları yakalanmalarını temenni ediyorum.”

Armitage, Türkiye’nin aldığı askeri önlemlerin gerekliliğine dikkati çekti: “Tek çözümün askeri yöntemlerle olmadığını söyleyen çok insan tanıyorum. ‘Bu insanlarla konuşmalısınız,’ diyorlar. Ama bir demokraside sizin vatandaşlarınızı öldüren bir grupla konuşmak çok zor. Dolayısıyla Türkiye, onlara tepkisini bu şekilde göstermekte haklı. İleride PKK konuşmak isterse o zaman kulak veririz. Şu aşamada bir Amerikalı yetkilinin Türkiye’nin tutumunu eleştirmesi çok zor, operasyonlar sınır ötesinde yapılıyor olsa da… Çünkü, bakın, biz Pakistan’da ne yapıyoruz… Bu terörle mücadelede bizim çıkarımıza… Görünen o ki, bu harekât da Türkiye’nin çıkarına.”

En çok konuşulan konulardan biri, yıl sonunda Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesiyle birlikte terör örgütüne karşı istihbarat paylaşımı mekanizmasının nasıl devam edeceği. Eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Armitage, istihbarat paylaşımının etkilenmesini beklemediğini söyledi: “Amerika’nın Irak’tan çekilmesinin Türk-Amerikan işbirliğini etkileyeceğini düşünmüyorum. İstihbarat paylaşımı mekanizmasının devam edeceğinden yüzde yüz eminim. Kobra helikopterleri için adım attık – ki zaten mevcut operasyonlarda kullandıklarını düşünüyorum. Bunun da devam edeceğini düşünüyorum. Sorumlu bir makamda olsaydım, bu işbirliğinin daha da güçlendirilmesini isterdim.”

Türkiye’nin Amerikan insansız hava araçlarının kendi topraklarında konuşlandırılması veya bir şekilde terörle mücadele operasyonlarında kullanılmak üzere bu araçların tedarik edilmesi yönünde talebi var. Armitage, bu konuda Kongre’nin engel oluşturduğunu kaydetti: “İnsansız hava araçlarının eninde sonunda Türkiye’ye ulaştırılmasını temenni ediyorum, ama bu teknolojinin Türkiye-İsrail ilişkilerindeki soru işaretleri nedeniyle Kongre’de engellendiğini de açıkça söylemek durumundayız. Bu Türk hükümeti tarafından da biliniyor. Ancak bu Türkiye’ye istihbarat sağlanmasını engellemez, Türkiye’ye her türlü desteğin verilmesini engellemez.”

Armitage’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türk Amerikan Konseyi’nin yıllık konferansı ay sonunda Washington’da yapılacak. Konferansa Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen de katılacak. Son gelişmeler üzerine konferansın gündeminde terörle mücadelede işbirliği ve insansız hava araçları konularının ağırlık kazanması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG