Erişilebilirlik

Deprem Suriye’yi de Vurdu: En Az 1444 Can Kaybı


Türkiye’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şiddetli depremler, Suriye’yi de etkiledi. Şam yönetimi ülkedeki son can kaybını 1444 olarak açıkladı.

Suriye’de faaliyet gösteren muhalif acil yardım örgütü “Beyaz Bereliler”, özellikle muhalefetin kontrolundaki bölgelerde çok sayıda binanın yıkıldığını ve enkaz altında kalanlar olduğunu bildirdi.

Deprem Suriye’yi de Vurdu: En Az 1444 Can Kaybı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Yardım örgütü yaralı sayısının 3 bin 500 olduğunu, can kayıplarının ve artmasını beklediklerini kaydetti.

Depremin ardından hala yıkılan binaların enkazı altında mahsur kalan yüzlerce aileyi kurtarmak için zamanın daraldığını bildiren grup, kurtarma çalışmaları için uluslararası grupların acil yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ülkenin özellikle Türkiye sınırını ve kuzeybatısındaki şehirlerini etkileyen deprem, başkent Şam'da da şiddetli şekilde hissedildi.

Suriye’nin özellikle kuzey ve kuzeybatısında, savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş yaklaşık 4 milyon kişi bulunuyor ve birçoğu bombardımanlar nedeniyle zaten hasar görmüş binalarda yaşıyor.

Suriye’ye Irak, İran ve Rusya’dan yardım

Suriye devlet ajansı SANA ise Irak ve İran'dan gelen yardımları taşıyan uçakların Şam Uluslararası Havalimanı'na ulaştığını bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mehdi Ganem SANA'ya yaptığı açıklamada, her bir uçağın yaklaşık 70 ton gıda, tıbbi malzeme, battaniye ve gerekli malzemeleri taşıdığını söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed El-Sudani dün acil tıbbi malzeme, ilk yardım ve barınma malzemelerinin yanısıra ilaç ve yakıt sevkiyatı yapacaklarını açıklamıştı.

İran devlet medyası IRNA'nın haberine göre ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'a bölgeye insani yardım göndereceğini söyledi.

Rus resmi haber ajansı TASS ise, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın dün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü ve deprem sonrası yardım teklifi için teşekkür ettiğini bildirdi.

Esat'ın ofisinin Telegram kanalından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Esat bu yardım girişimi için Rus yönetimine teşekkür ederek, Rusya'nın bu tutumunun iki ülke ve halklar arasındaki ilişkilerin derinliğini yansıttığını ve Rusya'nın terörizme karşı ortak mücadelede Suriye'ye verdiği desteğin devamı olduğunu belirtti" denildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar: “Çalışanımızı depremde kaybettik"

Diğer yandan tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, Suriye'nin İdlib vilayetinde bir çalışanının evinin enkazında ölü bulunduğunu açıkladı. Grup, örgütün diğer üyelerinin de ailelerini kaybettiğini bildirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Suriye'deki misyon şefi Sebastien Gay, "Bu felaketin, aralarında meslektaşlarımız ve ailelerinin de bulunduğu binlerce insan üzerindeki etkisinden dolayı büyük bir şok ve üzüntü içindeyiz" dedi.

Gay, Suriye'nin kuzeyindeki sağlık tesislerinin, çok sayıda yaralıya müdahale etmek için gece gündüz çalışan sağlık personeliyle dolup taştığını söyledi.

Suriye'nin kuzeybatısında ihtiyaçların çok yüksek olduğunu ve depremin, uzun yıllar süren savaşın ardından hala mücadele eden savunmasız insanları etkilediğini belirten Gay, uluslararası yardımın gerekliliğine vurgu yaptı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG