Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Fidan Washington’da Gazze mesaisinde


ABD Dışişleri Bakanı Blinken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüşecek.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüşecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu, Washington'da temaslarda bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen temas grubunun gündeminde Gazze var. Blinken ve Fidan ikili görüşmede de biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Filistin Yönetimi'nden oluşan grupla biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilendirme notuna göre Blinken bu toplantının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Ankara’dan yapılan açıklamada, Bakan Fidan'ın Blinken ile ikili görüşmesinin ABD tarafının talebi üzerine düzenlendiği kaydedildi.

Temas grubu geçen ay Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Gazze'deki çatışmalarla ilgili ortak zirvesinde oluşturuldu. Grupta Türkiye, Ürdün, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Endonezya, Nijerya, Filistin Yönetimi ve İİT'den yetkililer yer alıyor.

Fidan’dan bölgesel kriz uyarısı “iki devletli çözüm” çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeden önce düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan temas grubu bakanları Filistin bölgesinde Hamas ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların bir an önce durdurulmasına odaklanılması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan burada yaptığı açıklamada, Gazze meselesinin artık giderek bölgesel bir krize dönüşmeye başladığı uyarısında bulundu; "Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor. O yüzden bölge devletleri, sorunu sahiplenmeli ve sorumluluklarını bilerek hareket etmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Maliki, Katar Dışişleri Bakanı El Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Sefadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri Washington'da basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Fidan, Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Maliki, Katar Dışişleri Bakanı El Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Sefadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Şükri Washington'da basın toplantısı düzenledi.

Kalıcı ateşkese vurgu yapan Fidan, “Ateşkes sağlanmalı, kalıcı ve yapısal bir çözüm sağlanmalı, bu iki devletli çözümdür. İki taraf da bu konuda adım atarsa biz her türlü katkıyı sağlamaya hazırız" diye konuştu.

Blinken ile bugün yapacakları görüşmenin önemine de değinen Fidan, uluslararası toplumla birlikte özellikle ABD'nin üstüne düşen sorumluluğunu yerine getirmesinin elzem olduğunu ifade etti.

“Dünya Gazze'de acil ateşkesi öncelik haline getirmeli”

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da, "Mesajımız tutarlı ve net; çatışmaların derhal sona erdirilmesinin kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Ferhan, "Bu çatışmanın rahatsız edici gerçeklerinden biri, çatışmayı ve savaşı sona erdirmenin dünya için ana öncelik gibi görülmemesi" eleştirisinde bulundu.

Gazze'deki sivillere insani yardımın önemli ölçüde arttırılması gerektiğini belirten Ferhan, yardımın "bürokratik engeller" nedeniyle "kısıtlanmasının kabul edilemez" olduğunu kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman Sefadi ise basın toplantısında, "Şu an için önceliğimiz savaşı, ölümleri ve Gazze'nin altyapısının yıkımını durdurmaktır" diye konuştu.

Sefadi, "Gönderilen mesaj İsrail'in uluslararası hukukun üzerinde hareket ettiği ve dünyanın pek bir şey yapmadığı. ABD’nin ateşkes konusundaki tutumuna katılmıyoruz" dedi.

ABD ve İsrail ateşkese karşı çıkıyor çünkü bunun sadece Hamas'ın yararına olacağını düşünüyorlar. Washington bunun yerine sivillerin korunması ve 7 Ekim'de İsrail'e yapılan ölümcül saldırıda Hamas tarafından alınan rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesini destekliyor.

Türk basınında çıkan haberlere göre temas grubu son üç haftada Pekin, Moskova, Londra, Paris, Barselona ve New York'ta görüşmeler yaptı. Bakanlar, ateşkesin ardından kalıcı ve adil bir barış için BM mekanizmaları üzerinden yürütülecek bir çözüm sürecinin başlatılması gerektiği mesajını veriyor.

1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması çağrısında da bulunan heyet, İsrail'in güvenliğinin ancak Filistin ile barış yaparak mümkün olabileceğini vurguluyor.

Blinken’a tekrarlanması beklenen bu mesajlar arasında bölgeye acil ve kesintisiz insani yardım da var.

“İsrail'in uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve bazı ülkelerin bu durum karşısındaki sessizliğinin uluslararası sisteme ve uluslararası hukuka olan güveni sarstığı” görüşünün de Blinken’a iletilmesi, İsrail’in bu tutumundan uzak durmayan ülkelerin suça ortak olduğu mesajının da önceki temaslarda olduğu gibi ABD’de de verilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü temaslarla ilgili, “Temennimiz odur ki bu yedili grup, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’deki yaşananlar ile ilgili İsrail lehine tavrının sona ermesi yolunda bir netice alsın. Aldıkları bu neticeyle de İsrail'e barış için baskı yapabilsin. ABD Başkanı Biden ile görüşme gündemimizde değil. Gazze konusundaki tavırları hepinizin malumu. Bizi ararsa konuşmamız gereken konular neyse onları da biz kendisiyle görüşüp konuşuruz” demişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve temas grubu Cumartesi günü de Kanada’da Başbakan Justin Trudeau ve Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile iki ayrı toplantı yapacak.

Forum

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG