Erişilebilirlik

Doğalgaza Konutta Yüzde 20 Zam


Türkiye’de konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 50,8 zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"1 Eylül 2022 itibarıyla tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğalgaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması maalesef zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere, konutlarda kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 20,4, KOBİ'lerde kullanılan doğalgazın nihai satış fiyatında ortalama yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğalgazın nihai satış fiyatında ortalama yüzde 50,8 ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 49,5 oranında artış yapılmıştır."

Açıklamada, Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sonrasında gaz fiyatlarındaki yükselişin devam ettiği belirtilerek, salgın öncesine göre küresel piyasalardaki gaz fiyatlarının yüzde 2 bine yakın yükseldiği ve buna karşın küresel piyasalardaki gaz fiyatlarının bugüne kadar tüketicilere aynı oranda yansıtılmadığı kaydedildi.

Türkiye’de Haziran ayında da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 30, elektriğe ise yüzde 15 oranında zam yapılmıştı.

Bu arada ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, doğalgaza yapılan zammın ardından sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan elektrikte yeni bir zammı aklından bile geçirme. Milletin ekmeği yok. Anlıyor musun, harcanacak bir şey kalmadı. Yok ya hu. Yok arkadaş yok!” diye yazdı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG