Erişilebilirlik

"Dünya Ekonomisi Yeni Bir Tehlikeli Dönemeçte"


"Dünya Ekonomisi Yeni Bir Tehlikeli Dönemeçte"
"Dünya Ekonomisi Yeni Bir Tehlikeli Dönemeçte"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinin yeni bir tehlikeli döneme girdiği uyarısında bulundu. Lagarde, yavaşlayan küresel ekonomiyi canlandırmak ve Avrupa’nın borç krizini çözmek için ortak hareket edilmesini de istedi.

Avrupa işsizlik ve ağırlaşan borç yükü altında. Finans piyasaları ise çalkantılı.

IMF Başkanı Christine Lagarde’a göre ortak hareket şart: "Gelişmiş ekonomilerin düzelmek yerine daha da kötüye gitmesi riski var. Sistem ağır borç yükü altında. Gelişmiş ülkelerin kamu borçları, Avrupa’daki bankaların durumu ve Amerika’daki emlak sektörüne ilişkin belirsizlikler hala geçerli."

Lagarde, bu değerlendirmeleri Perşembe günü Washington’da yaptı.

IMF Başkanı, istihdamı ve ekonomileri canlandırmak için siyasi çekişme ve anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak en etkili yöntemlere başvurması gerektiğini söyledi: "Eğer gelişmiş ülkeler resesyona yenik düşerse, gelişmekte olan ülkeler de kaçınılmaz olarak aynı yola girer. Mal ihraç eden bir ülke iseniz, açıkçası tüm dünyadaki tüketicilere ihtiyacınız var demektir."

Avrupa’nın borç krizinden kaygı duyan piyasaları, Fransa ve Almanya’nın Yunanistan’a destek sözleri rahatlattı.

Önde gelen Merkez Bankaları da Yunanistan yüzünden sıkıntıya giren ticari bankalara kredi verme vaadinde bulundu.

Polonya’daki AB maliye bakanları toplantısının birinci gündem maddesi de yeni bir yardım paketinin şekillendirilmesiydi. Bu arada, tüm dünyanın ilgisi Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin yatırım ve performansları üzerinde yoğunlaşıyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, son Dünya ekonomik Forumu’nda şunları söyledi. Jiabao, "Tüm ülke yönetimleri sorumluluk almalı ve sorunlarını çözmeye çalışmalı. Gelişmiş ülke yönetimleri de kamu borçları sorununu çözmek için sonuç getirecek mali politikalar ortaya koymalı," şeklinde konuştu.

Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri Washington’daki IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesinde kendi aralarında toplanacak.


XS
SM
MD
LG