Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü: 'Genç Ölümleri Artıyor'


Dünya Sağlık Örgütü: 'Genç Ölümleri Artışta'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde bir milyondan fazla genç önlenebilir nedenler yüzünden hayatını kaybediyor ve buna artık bir son verme zamanı çoktan geldi.

Çocuklar için aşılar ve anne çocuk sağlığını hedefleyen programlar, küçük çocuklardaki ölümleri hatırı sayılır derecede düşürdü, peki ya ergenlik çağındakiler? Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, onların sağlığı ihmal ediliyor.

Tüm ölüm nedenleri arasında trafik yaralanmaları en üst sırada. Çocukların çoğuna yürürken ya da bisiklete binerken araç çarpıyor.

Ölüm nedenleri cinsiyet, yaş ve bölgeye göre değişiyor. Trafik kazalarında hayatını kaybeden 15-19 yaş grubundaki erkeklerin oranı aynı yaşlardaki kızlara göre çok daha yüksek.

10’la 14 yaşları arasındaki kızlar, yemek pişirirken soludukları gaz yüzünden, zatürre gibi, solunum yolu enfeksiyon riski altında.

Alkol ve uyuşturucu kullanan ya da ruh sağlığı yerinde olmayan gençlerse, genellikle, hayatlarını korumaları gerektiğinin bilincinde olmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hükümetlerden ve sağlık kuruluşlarından gençlerin sağlığını iyileştirmek için planlar geliştirmelerini istiyor.

Hükümetler hız limitleri belirlemeli, uygulanmasını sağlamalı ve emniyet kemeri kullanımını zorunlu hale getirmeli.

Ayrıca sağlık kuruluşları gençleri sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemeye teşvik etmeli.

Geçen ay tıp dergisi Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre ergenlerin fiziksel, ruhsal ya da cinsel hayatlarında sağlıklı olmaları, önemli ekonomik getirilerle sonuçlanıyor. Araştırma, her yıl kişi başı yaklaşık 5 dolarlık bir yatırımın, topluma 10 kat fazla yarar sağladığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG