Erişilebilirlik

Dünyada Terör Ölümleri Artış Gösteriyor


Merkezi Avustralya'daki Ekonomi ve Barış Enstitüsünün raporuna göre terör nedeniyle ölümlerin yüzde 80'ninden fazlası Irak, Suriye, Nijerya, Afganistan ve Pakistan'da toplanırken Türkiye 17'inci sırada yer alıyor

Merkezi Avustralya’da bulunan Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün bu yılki raporuna göre 2013’te dünyada terörde artış görüldü. Rapora göre 2013’te terör saldırıları nedeniyle 17 bin 958 kişi yaşamını yitirdi. Bu bir yıl öncesine göre 7 bin kişiden fazla bir artış anlamına geliyor.

Raporda, 2012-2013 arası artışın büyük ölçüde Ortadoğu ve Nijerya’daki istikrarsızlıktan kaynaklandığı belirtildi.

Küresel Terörizm Endeksi’ni yayınlayan kurum toplam ölümlerin yüzde 80’inden fazlasının 5 ülkede; Irak, Suriye, Nijerya, Afganistan ve Pakistan’da gerçekleştiğini bildirdi.

Raporda 162 ülke arasından terörde 17’inci sıraya konan Türkiye’de ise 34 ayrı saldırıda 57 kişinin öldüğü, 162 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Aynı dönemde toplam terör saldırısı sayısı da yüzde 40 arttı.

Kurum raporunda, terördeki artışın nedenlerinin karmaşık olduğunu ancak en fazla ölüme yol açan grupların hepsinin ideolojik kaynağının İslami köktendincilik olduğunu belirtti.

Sahraaltı Afrika, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya’da dini ideolojinin temel etken olduğunun belirtildiği raporda, diğer bölgelerde yaşanan terörün çeşitli siyasi ya da milliyetçi hareketlerden kaynaklandığına dikkat çekildi.

IŞİD, Boko Haram, El Kaide ve Taleban toplam ölümlerin yüzde 66’sından sorumlu.

Raporda terörden en büyük zararı gören Irak’ta toplam 2 bin 492 terör saldırısında 6 bin 362 kişinin öldüğü, 14 bin 947 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG