Erişilebilirlik

Dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerinden Venezuela'da Kasım enflasyonu Türkiye'den düşük çıktı


Venezuela yüksek enflasyonla mücadele ediyor
Venezuela yüksek enflasyonla mücadele ediyor

Dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip Venezuela'da, bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi verilerine göre yüzde 1,8 olan Kasım ayı enflasyonu, Türkiye’de yüzde 3,28 olarak açıklanan resmi enflasyon rakamından 1,48 puan daha düşük kaydedildi.

Yüksek enflasyon rakamlarıyla boğuşan Venezuela’da, Kasım ayı enflasyonu merkez bankası verilerine göre yüzde 3,5; ülkedeki güvenilir ve bağımsız bir sivil kuruluş olan Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göreyse son 7 yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 1,8 olarak kaydedildi.

OVF verilerine göre Kasım ayında en çok fiyat artışı yüzde 5’le iletişim ve yüzde 3,5 ile eğlence kategorilerinde yaşandı. Yıllık enflasyonun OVF verilerine göre yüzde 181,6’ya, Venezuela Merkez Bankası’nın (BCV) açıkladığı resmi verilere göreyse 182,9’a ulaştığı Venezuela, Bloomberg’in resmi verilere dayanarak yaptığı dünya enflasyon sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

Kasım ayı enflasyonu Türkiye’den düşük

Yılın ilk iki ayı dışında tek haneli enflasyonun yaşandığı ülkede, OVF’nin açıkladığı yüzde 1,8’lik Kasım ayı enflasyonunun, Türkiye’de yüzde 3,28 olarak açıklanan resmi enflasyon oranından daha düşük olması dikkat çekiyor. Venezuela’da resmi enflasyon oranları Temmuz ve Ağustos ayında da Türkiye’dekinden daha düşük gerçekleşmişti.

Venezuela enflasyon oranları
Venezuela enflasyon oranları

OVF’den uzmanlar, Kasım ayında son 7 yılın en düşük enflasyon oranının kaydedilmesinde etkili olan nedenler arasında dolarda yaşanan yüzde 0,12’lik düşüş, kamu harcamalarının düşürülmesi ve dolar arzına bağlı olarak dövize olan talebin azalması gibi başlıkları gösteriyor.

“Enflasyon artmasın diye maaşlara zam yapılmıyor”

Para ve kurumsal finans uzmanı Luis Crespo’ya göre, uzun yıllar hiper enflasyonun hüküm sürdüğü Venezuela’da, aylık enflasyonun tek haneye düşmesinin temel nedenleri arasında hükümetin asgari ücrette ve kamu harcamalarında yaptığı sert kesintiler yer alıyor. Crespo, hükümetin piyasadaki sıcak paranın ve enflasyonun artmasını engellemek için 642 gündür maaşlara zam yapmadığına, sosyal yardımlarda ve primlerde kayda değer bir şekilde kesintiye gittiğine dikkat çekiyor.

Ekonomist Luis Crespo
Ekonomist Luis Crespo

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Crespo, hükümetin enflasyonu baskılamak için bankalara, hesaplara yatırılan paranın yüzde 73’ünü merkez bankasında tutma zorunluluğu getirdiğini ve merkez bankası aracılığıyla piyasaya her hafta dolar enjekte ettiğini kaydediyor.

Crespo “Venezuela’da kur artışının önüne geçmek için bu yıl içerisinde 1,15 milyar doları son iki ayda olmak üzere piyasaya toplamda 4,8 milyar dolar para sürüldü.” diye konuştu.

Uzmanlara göre Venezuela’da uygulanan ekonomik politikalar, enflasyonu ve kur artışını kısmen yavaşlatsa da doların bu yıl yüzde 103 artmış ve enflasyonun da 3 haneli olması, hükümetin para ve maliye politikalarını tartışmalı hale getiriyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG