Erişilebilirlik

Dünyanın En Yeni Ülkesi Güney Sudan Bağımsızlığına Kavuştu


Dünyanın En Yeni Ülkesi Güney Sudan Bağımsızlığına Kavuştu
Dünyanın En Yeni Ülkesi Güney Sudan Bağımsızlığına Kavuştu

Dünyanın en yeni ülkesi olan Güney Sudan Cumhuriyeti bugün resmen bağımsızlığına kavuştu.

Güney Sudan Meclisi Başkanı James Wani Igga, başkent Juba'da bugün bağımsızlık törenleri için toplanan yüzbinlerce kişiye hitaben bağımsızlık bildirisini okudu. Yeni ülkenin bayrağı askerler tarafından göndere çekilir ve Sudan bayrağı indirilirken halk sevinç çığlıkları attı. Daha sonra yeni ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Salva Kiir yemin ederek göreve başladı. Kiir, anayasayı savunacağı ve Güney Sudan halkının refahı ve kalkınması için çalışacağı yolunda andiçti.



Güney Sudan Cumhuriyeti'nin Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etme kararı Ocak ayında yapılan referandumla kesinleşmiş ve bağımsızlık tarihi 9 Temmuz 2011 olarak belirlenmişti. Yeni ülkede kutlamalar, bağımsızlığın yürürlüğe girdiği geceyarısı başladı. Referandum, yaklaşık 20 yıl süren iç savaşı sona erdiren 2005 tarihli anlaşmaya uygun olarak düzenlenmişti.

Kutlamalar, başkent Juba'nın, adı John Garang olarak değiştirilen stadyumunda devam ediyor. John Garang, uzun süren Sudan iç savaşı sırasında bağımsızlık için savaşan güneyli gruplara liderlik etmişti.

Kutlamalar sırasında yeni ülkenin Cumhurbaşkanı Kiir'in yanısıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Suday Devlet Başkanı Ömer El Beşir de konuşmalar yapacak.

Sudan, kendisinden ayrılan Güney Sudan Cumhuriyeti'ni resmen ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. Sudan'ın İşlerinden Sorumlu Bakanı Bekri Hasan Salih, bu kararı Sudan devlet televizyonunda açıkladı. Yeni devlet bugün de Mısır tarafından resmen tanındı.

Güney Sudan Parlamentosu'nun onayladığı bağımsızlık bildirisi, hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi ve insan haklarına dayalı, çeşitliliğe saygılı bir hükümet sistemi kurulmasını öngörüyor. ilkesine dayalı bir hükümet sistemi kurulmasını öngörüyor.

Güney Sudan şimdiden ciddi sorunlarla karşı karşıya. Yeni ülkede şiddet olayları yaşanıyor, ayrıca sınırın nasıl belirleneceği ve petrol gelirlerinin paylaşımı konularında kuzey Sudan'la uzlaşmaya varılması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Güney Sudan'a 7,000 asker ve 900 polisten oluşan bir uluslararası barış gücü gönderilmesini onayladı.

Güney Sudan Cumhuriyeti'ne Bir Bakış

  1. Nüfus: 8,260,000
  2. Yüzölçümü: 644,329 kilometre kare
  3. Nüfusun yüzde 51'den fazlası 18 yaşın, yüzde 72'si 30 yaşın altında
  4. Nüfusun yüzde 83'ü kırsal kesimde yaşıyor
  5. Yetişkin nüfus içinde okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 27
  6. Yoksulluk sınırı altındakilerin nüfusa oranı yüzde 51
  7. Ailelerin yüzde 78'i geçimini tarım veya hayvancılıktan sağlıyor
  8. Toplam nüfusun sadece yüzde 55'i temiz içme suyuna sahip
XS
SM
MD
LG