Erişilebilirlik

El Nusra Suriye'de Hava Üssünü Ele Geçirdi


Lazkiye'de Beşar Esat ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin' yanlısı gösteriler
Lazkiye'de Beşar Esat ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin' yanlısı gösteriler

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib ilinde İslamcı militanlar, önemli bir hava üssünü hükümetten aldı, Esat rejimine bağlı kuvvetleri bölgeden püskürttü. Haber, Suriye devlet televizyonu ve muhalefete bağlı Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü tarafından doğrulandı.

Suriye’de iç savaşın başlamasının üzerinden dört buçuk yıl geçti. Bu sürede uluslararası örgütlerin rakamlarına göre 250 bin kişi öldü, bir milyonun üzerinde kişi yaralandı, 4 milyon kişi ülkeyi terk etti ve yaklaşık 8 milyon kişi evinden oldu. Esat rejimine bağlı güçlerse kan kaybetmeye devam ediyor.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, hava üssünün el Nusra Cephesi’nin eline geçtiğini bildirdi. Suriye devlet televizyonu da Esat rejimine bağlı askerlerin üssü tahliye ettiğini doğruladı.

İçlerinde el Nusra’nın da bulunduğu “Fetih Ordusu”, İdlib’in merkezi dahil olmak üzere bütün ili bu yılın başlarında ele geçirmişti. Hava üssüyse rejimin elinde tuttuğu nadir yerlerden biriydi.

Rusya Suriye'ye askeri yardımı doğruladı

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’ye “askeri uzman” gönderdiklerini açıkladı. Bakanlık sözcüsü Maria Zakharova, Esat rejimine yapılan askeri yardımın son dönemde Suriye ve Irak’ta beklenmedik bir şekilde artış gösteren teröristlere karşı mücadeleyi amaçladığını bildirdi.

Rusya’nın ikili anlaşmalar çerçevesinde Suriye’ye silah ve askeri teçhizat yardımında bulunduğunu söyleyen Zakharova, teslim edilen teçhizatın kullanımını öğretmek amacıyla askeri uzmanların da varlığını doğruladı. Suriye’nin Tartus limanında Rus donanmasına ait bir lojistik birimin bulunduğunu da hatırlatan Zakharova, Suriye hükümetine verilecek silahların son dönemde bu ülkede ve Irak’ta beklenmedik şekilde yükselen terör tehdidine karşı kullanılacağını açıkladı.

Zakharova ayrıca uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde terörle mücadele etmek amacıyla gerektiğinde ek askeri yardım yapmayı değerlendireceklerini bildirdi.

Esat rejimine karşı olan Amerika, Rusya’nın son dönemde “terörle mücadeleye yardım” adı altında Suriye’ye askeri yığınak yapmasından rahatsız.

Washington bu amaçla bazı ülkelerden hava sahalarında Rusya’nın Suriye’ye yaptığı uçuşlara izin vermeme çağrısında bulundu. Rusya ise bu çağrıyı “uluslararası kabalık” diye niteledi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG