Erişilebilirlik

Elon Musk'tan ChatGPT'ye Rakip Yapay Zeka Girişimi


Elon Musk
Elon Musk

Elon Musk, Microsoft ve Google'ın yapay zeka girişimlerine rakip olacak nitelikte "TruthGPT" adını verdiği yeni bir yapay zeka platformu oluşturacağını açıkladı.

ChatGPT'nin tasarımcısı olan ve yazılım devi Microsoft tarafından desteklenen yapay zeka firması OpenAI'ı "yapay zekayı yalan söylemek için eğitmekle" suçlayan Musk, OpenAI'in "kapalı kaynak" haline dönüşen, "kar amaçlı" ve "Microsoft'la yakın ittifak içinde olan" bir kuruluş olduğunu söyledi.

Musk, Google'ın eş kurucusu Larry Page'i de yapay zeka güvenliğini ciddiye almamakla suçladı.

Fox News kanalında dün Tucker Carlson'un programına katılan Musk, "TruthGPT adını verdiğim bir şey başlatacağım, evrenin doğasını anlamaya çalışan azami düzeyde gerçeği arayan bir şey" dedi.

Musk, "insanoğlunun kökünü kurutma olasılığı düşük olan" TruthGPT'nin "güvenliğe uzanan en iyi yol" olabileceğini kaydetti ve "Geç başlıyor. Ama üçüncü bir seçenek yaratmaya çalışacağım" şeklinde konuştu.

Elon Musk, OpenAI, Microsoft ve Larry Page, Reuters'ın konuya ilişkin açıklama yapmaları talebini yanıtsız bıraktı.

Konuya ilişkin bilgi sahibi kaynakların Reuters'a aktardığına göre Elon Musk, Open AI'a rakip olacak yeni bir şirket kurmak için Google'ın yapay zeka araştırmacılarını toplamaya çalışıyor.

Nevada eyaletinde yapılan bir başvuru belgesine göre Musk, bu eyalette geçen ay X.AI Corp adlı bir firma kurmak için başvuruda bulundu. Firma, Musk'ı tek direktör, "sağ kolu" Jared Bitchall'ı da yazman olarak gösterdi.

"Medeniyetsel yok oluş"

OpenAI'a rakip bir yapay zeka firması kurma girişimi, Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı ve sektör yöneticisinin OpenAI'in geliştirdiği ChatGPT'nin yeni sürümü GPT-4'ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine topluma yönelik olası riskler nedeniyle altı aylığına ara verilmesi çağrısını izledi.

Musk, Fox News'dan Tucker Carlson'a verdiği söyleşide yapay zekayla ilgili uyarılarını yineledi ve "Yapay zeka, örneğin kötü uçak tasarımı ya da kötü otomobil yapımından daha tehlikeli" dedi.

Yapay zekanın "medeniyeti yok etme olasılığı bulunduğunu" kaydeden Musk, örneğin olağanüstü zeki yapay zekanın çok iyi makaleler kaleme alabileceğini ve kamu görüşünü manipüle edebileceğini söyledi.

Musk, haftasonunda paylaştığı Twitter mesajında, eski Başkan Barack Obama'yla başkan olduğu dönemde görüştüğünü ve Washington'un "yapay zeka mevzuatını teşvik etmesi gerektiğini" söylediğini belirtti.

2015 yılında OpenAI'ın eş kurucusu olan Musk, 2018'de şirketin yönetim kurulundan ayrıldı. Musk, 2019’daysa Tesla ve SpaceX'e odaklanması gerektiği için OpenAI'dan ayrıldığını bir Twitter mesajında aktardı.

Musk o dönemde ayrıca OpenAI'dan ayrılma gerekçesini "Tesla, OpenAI'la bazı elemanları almak için rekabet ediyordu, OpenAI ekibinden bazılarının yapmak istediklerine katılmıyordum" ifadesiyle aktarmıştı.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su olan Musk, geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın da CEO'su.

Musk, Carlson'a verdiği söyleşide, şu anda Twitter'ın değerini "satın alım fiyatının yarısından az" olarak gördüğünü aktardı.

Microsoft, Ocak ayında, OpenAI'a birkaç milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını açıklayarak Google'la giriştiği yapay zeka yarışında rekabeti yükseltmiş ve Silikon Vadisi'nde AI fonu çekme mücadelesini körüklemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG