Erişilebilirlik

Emekliler yüzde 25 maaş zammını yere yatarak protesto etti


İzmirli emekliler maaş zammını yatarak protesto etti.
İzmirli emekliler maaş zammını yatarak protesto etti.

İZMİR- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekli-Sen üyeleri, emekli maaşlarına yapılan yüzde 25 oranındaki zammı İzmir’de mizansenle protesto etti.

Konak’taki SGK binası önünde düzenlenen eylemde bir grup emekli enflasyon yüzünden yarı çıplak kaldıklarını söyleyerek atletle yere yattı. Üzerlerinde “Emekliyiz açız” yazan diğer eylemcilerse talepleri karşısında iktidar tarafından susturulduklarını söyleyerek ağızlarını bantladı.

“Hak verilmez alınır”, “Adil, eşit, insanca bir emeklilik istiyoruz”, “Ölüyoruz mezar alamıyoruz” yazılı dövizler taşıyan emekliler “Zam, zulüm, işkence, işte AKP”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Emeklilerden yüzde 25’lik maaş zammına yere yatarak protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

“Emeklilerin çoğu açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edildi”

Mizansenin ardından yapılan basın açıklamasında emekliler, hayat pahalılığı karşısında aylıklarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını dile getirdi.

Basın açıklamasını okuyan Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranının ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğine uymadığını söyledi.

Yeşiltepe, “Bugün resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasındaki bu derin fark, yoksulluğun da derinleşmesine neden olmaktadır. Artık eskiyen ve anlamını tümüyle yitirerek boş bir vaat haline gelen ‘emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ söylemlerinin ardında milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortam bulunmaktadır. Bu koşullarda emekliler için yüzde 25 zam, zammın kelime anlamının aksine, akıllara boş buzdolaplarını, alınamayan ilaçları, karşılanamayan kira ve faturaları getirmektedir” dedi.

Emeklilerin çoğunluğunun açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edildiğini anlatan Yeşiltepe, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 10 bin 373 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 33 bin 789 TL iken emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı hali dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır” diye konuştu.

Emekliler İzmir Konak Meydanı'nda maaş zamlarını protesto etti.
Emekliler İzmir Konak Meydanı'nda maaş zamlarını protesto etti.

Zammın kök maaşa yapılmasına tepki

Yüzde 25 zammın, en düşük emekli maaşı düzenlemesi ile getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının kalan kök kısmına yapılacağını da hatırlatan Yeşiltepe, “Kök maaşı 7 bin 500 TLnin altında olan ve maaşları Hazine yardımıyla 7 bin 500 TLye tamamlanan milyonlarca emekli, zammın kök maaşlar üzerinden yapılacak olması nedeniyle 7 bin 500 lirayla yaşam savaşı vermeye mahkum edilecektir. Dolayısıyla, mevcut kök maaşı 6 bin TL ve aşağısında bulunan emekliler için bu zam oranı hiçbir anlam ifade etmeyecek; fiilen herhangi bir zam alınmış olmayacaktır” dedi.

Yeni vergi artışları ve zamların da emeklilerin gıdaya, temizlik ürünlerine, sağlık ihtiyaçlarına, barınma imkanlarına erişmelerini tümüyle engelleyeceğini belirten Yeşiltepe, “Emek gelirlerine ve emekli maaşlarına yapılan zamların henüz vatandaşların ceplerine girmeden buharlaşması, ülkenin normali haline getirilmişken, vergi ve harçlarda fahiş oranlarda zamlara gidilmesi, en temel tüketim maddelerine erişmenin lüks halini almasına neden olacaktır” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG