Erişilebilirlik

Erdoğan: Tarih Parlamentolarda Yargılanamaz


Erdoğan: Tarih Parlamentolarda Yargılanamaz
Erdoğan: Tarih Parlamentolarda Yargılanamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Washington’da George Mason Üniversitesi’nde Ali Vural Ak Küresel İslam Çalışmaları Merkezi’nin açılış konuşmasını yaptı. Başbakan’ın konuşmasında Türkiye’nin gündemindeki dış politika konuları ön plana çıktı. İran, Ortadoğu Barışı, Ermenistan meselerine değinen Başbakan Türkiye’nin yüzünün batıya dönük olduğunu vurguladı ancak sırtının doğuya dönük olmadığının da altını çizdi.

Başbakan Erdoğan George Mason Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin dış politika uygulamalarının altında yatan felsefeyi anlattı. Uluslararası ilişkilerin teknik ya da mekanik olmadığını, cetvelle ölçerek uluslararası politika yürütülemeyeceğini belirten Başbakan ‘Adalet duygusunu, eşitlik, özgürlük, vicdan duygularının politikadan uzak tutarsanız uzun vadede yıkıma yol açarsınız’ dedi.

Başbakan Türkiye’nin izlediği politikalarla haksızlık ve çifte standartlara karşı çıktığını söyledi.

Türkiye’nin yüzünün batıya dönük olduğunu ancak sırtının doğuya dönük olmadığını belirten Başbakan Türkiye’nin 2008 ekonomik krizinden etkilenmemesini doğu komşularıyla ekonomik ilişkileri geliştirmiş olmasına bağladı. Başbakan kutuplaşma değil kaynaşma yanlısı olduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan daha erken saatlerde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapılmadı. Ermenistan ile ilişkiler ve Ermeni iddiaları Başbakan’ın George Mason Üniversitesi’ndeki konuşmasında da gündeme geldi. Geçmişe ait acıların siyasete karışmasına karşı olduklarını belirten Erdoğan şöyle konuştu.

Başbakan parlamentolarda tarihi konularda karar alınmasının yanlış olduğunu ve bu şekilde alınan kararların Ermenistan’a zarardan başka bir şey getirmeyeceğini söyledi. Ermenistan ve Türkiye arasında imzalanan protokoller hala iki ülkenin meclisinden onay almayı bekliyor. Amerika da iki ülkeye protokollerin onaylanması yolunda telkinde bulunuyor.

Başbakan konuşmasının sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. İran’ın nükleer programına ilişkin bir soruya yanıt veren Erdoğan Türkiye’nin bölgesinde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olduğunu görmek istemediğini ve nükleer silah sahibi ülkelerin bir takvim çerçevesinde bu silahlardan arınmasını istediklerini belirtti. İran’ın nükleer silah sahibi olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirten Erdoğan bu konuda Türkiye’nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan İsrail’in Filistin’e yönelik dış politikası konusunda rahatsızlık duyduğunu da belirtti.

Filistin’i bir açıkhava hapishanesine benzeten Başbakan BM kararlarının uygulanmamasını ve yerleşim inşaatlarının devam etmesini eleştirdi.


XS
SM
MD
LG