Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘İdlib’deki Gözlem Noktalarımız Korunacak’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’yla Moskova arasında imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra da Türkiye’nin İdlib’deki askeri gözlem noktalarının durumunun korunacağını söyledi.

Erdoğan, anlaşmanın imzalandığı Moskova’dan Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Erdoğan ateşkes sonrası Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarının geleceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Malum, toplamda 12 gözlem noktası var. Tabii bu gözlem noktaları bizim için çok çok önemli. 12 gözlem noktasının dışında tabii aşağıda da gözlem önem ifade ediyor. Bu durumların hepsi de aynen şu andaki durum gibi korunacaktır. Şu anda herhangi bir değişiklik söz konusu değil” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın birkaç alanda önemli kazanımlar getirdiğini dile getirerek, bunları şöyle sıraladı:

“Bir; ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. İki; İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor. Üç, orada bulunan askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor. Dört; sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor.”

Erdoğan, eğer İdlib’de ateşkes anlaşmasına varmamış olsalardı ABD’nin Türkiye’ye askeri destek yollayabileceğini ancak şu an itibariyle Amerika’dan herhangi bir desteğin gelmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ateşkes olmayıp da süreç aynen devam etmiş olsaydı, birçok silah, mühimmat, araç gereç vesaire destekleri olabilirdi. Ama şu an itibariyle bize Amerika’dan gelmiş herhangi bir destek söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Rusya’dan aldıkları S-400 füze savunma sistemlerini ABD’nin itirazlarına rağmen Nisan ayında aktif hale getireceklerini de belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 şu anda artık bizim malımız. Bir taraftan S-400 ile ilgili eğitim çalışmaları vesaire bunlar devam ediyor. S-400’ü büyük oranda teslim almış vaziyetteyiz. Tamamı elimizde. Şu anda tamamı geldi. Nisan’dan itibaren de artık faal hale gelecek. Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalılar’a, ‘eğer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alırız’ dedik” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG