Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘S-400 Teslimatı Temmuz’da Başlayacak’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’dan alınması planlanan S-400 hava savunma sistemi teslimatının Temmuz’da başlayacağını söyledi.

ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planlarında geri adım atma sinyali vermemesi karşısında tepki göstermesi ve Türkiye’yi NATO bünyesindeki F-35 uçaklarının üretimi ve satışı programından çıkarma tehdidi karşısında Erdoğan “ABD’nin şu andaki söylemleri çok yanlış, biz süreci bitirdik S400’le ilgili ödemelerimiz devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pence Türkiye’nin NATO üyeliğini ve F-35 programı ortaklığını tehlikeye soktuğunu söylemişti.

Erdoğan "Bizim ABD'ye teklifimiz, 'Sizden patriotları alalım' idi. ABD bize uygun şartları tanımadı. Biz de bu nedenle şu duruşta oraya sıcak bakmıyoruz. Temmuz ayında teslimat başlayacak’’ dedi.

ABD’den alınacak F-35’ler konusundaysa Erdoğan “Çok kısa bir süre içinde dördüncüyü de teslim edecekler. Pilotlarımız da bir general öncülüğünde ABD'de eğitimlerini sürdürüyor” dedi.

Erdoğan NATO Genel Sekreteri’nin Washington’da düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı NATO zirvesindeki konuşmasının bu konuda manidar olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Adeta 'NATO ülkesi üyelere herhangi bir yaptırım doğru değildir, hepsine ihtiyacımız var' ifadesini kullandı. Daha önce de 'Biz üyelerimizin hangi silahı alacağına müdahale edemeyiz' demişti" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da ABD tarafından üç F-35 uçağın teslim edildiğini, dördüncü uçağın da bugün teslim edilmesinin planlandığını belirterek, temasların devam ettiğini söyledi.

Anadolu Ajansı’na göre Kosova’daki temaslarının ardından açıklama yapan Akar, "Biz S-400'leri alırken aynı zamanda Patriotlar'ı, Amerikan hava ve füze savunma sistemlerini alabileceğimizi başından beri söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Dolayısıyla biz Patriot da almaya talip olduğumuzu açık ve seçik bir şekilde ortaya koymuş bulunuyoruz" dedi.

Akar F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili "Biz de bu çalışmanın sekiz ortağından biriyiz. Bugüne kadar buraya ciddi miktarda para verdik, bütün sorumluluklarımızı yerine getirdik. Bu doğrultuda vardığımız anlaşma çerçevesinde dördüncüsü bugün olmak üzere üç uçak teslim edildi. Bizim orada pilotlarımız var. Dört pilotumuz uçuş eğitimlerini, iki pilotumuz ise hazırlık görevlerini yapıyor. Bakım personeli astsubaylarımız var. Onlar da eğitim görüyorlar. Durum bu. Bunun dışındakiler bazı rivayetler” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG