Erişilebilirlik

Ermeni Yetkililerden Ateşkes Açıklaması


Üst düzey bir Ermeni yetkili, iki gündür süren çatışmaların ardından Azerbaycan’la ateşkes konusunda uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Rus haber ajansları Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın ''Uluslararası toplumun katılımı sayesinde ateşkes konusunda bir anlaşma sağlandı'' sözlerine yer verdi.

Dün gece gelen açıklamada ateşkesin birkaç saattir yürürlükte olduğu belirtildi. Ermenistan Savunma Bakanlığı da daha önce yaptığı açıklamada sınır bölgelerinde ateşin sona erdiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler de bugün yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ateşkesi memnunlukla karşıladıklarını kaydetti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, ''Uluslararası toplum Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışçı bir uzlaşmaya tam bağlılık göstermeli'' diye konuştu.

Ancak henüz Azerbaycan'dan konuyla ilgili açıklama gelmedi. Dağlık Karabağ nedeniyle onlarca yıldır devam eden ihtilafın uzantısı olarak son iki gündür bölgede yaşanan olaylar, 2020'den bu yana iki ülke arasındaki en kanlı çatışma olarak kayıtlara geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da açıklamada bulundu. Blinken, konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın sona ermesini memnuniyetle karşılıyoruz ve bunu sağlamlaştırmak için taraflarla işbirliğini sürdüreceğiz. ABD, Güney Kafkaslar bölgesinde barışçı ve müreffeh bir gelecek inşa edilmesine yönelik taahhüdüne bağlılığını sürdürüyor" dedi.

Politico haber sitesi ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu haftasonu destek için Ermenistan'a gideceğini, Pelosi'ye Ermeni kökenli Temsilci Jackie Speier'in de eşlik edeceğini bildirdi.

Pelosi'nin makamından yapılan açıklamadaysa, ''Uzun dönemdir yürürlükte olan güvenlik protokolleri nedeniyle uluslararası seyahatleri önceden doğrulamıyor ya da yalanlamıyoruz'' denildi.

Rusya bölgede 2 bin kadar barış gücü askeri bulunduruyor. Moskova, 2020 yılında yaşanan ve yüzlerce kişinin öldüğü ''İkinci Karabağ Savaşı'' olarak adlandırılan çatışmayı sonlandıran anlaşmaya arabuluculuk yapmıştı.

Son çatışmalardan ise taraflar birbirlerini sorumlu tutuyor. Azerbaycan, Moskova'nın askeri müttefiki ve bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapan Ermenistan'ı bölgedeki askeri birliklerine ateş açmakla suçluyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan parlamentoya yaptığı açıklamada bu hafta başında çatışmaların başlamasından bu yana 105 Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise bugünkü açıklamasında sınırdaki çatışmalarda 71 askerin hayatını kaybettiğini aktardı.

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin kıdemli üyelerinden Grigori Karasin, RIA haber ajansına yaptığı açıklamada ateşkesin büyük ölçüde Rusya'nın diplomatik çabasıyla sağlandığını söyledi.

Karasin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Paşinyan ile konuşarak itidal çağrısı yaptığını aktardı. Diğer ülkeler de her iki tarafa sükunet çağrısı yapıyor.

Paşinyan parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü geri kazanmasına yardım etmesi için Moskova liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne başvurduğunu söyledi.

İhtilaf 1980'lerden bu yana sürüyor

Ermenistan ve Azerbaycan onlarca yıldır Dağlık Karabağ konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Azerbaycan toprağı olan bu bölgede yoğun bir Ermeni nüfusu yaşıyor.

İlk çatışma Sovyetler Birliği yönetimi sona ererken yaşandı ve Ermeni güçleri 1990'ların başında Ermenistan bölgede geniş toprakların kontrolunu ele geçirdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kapsamlı bir barış anlaşması için zaman zaman biraraya gelmesine rağmen bölgede sık sık çatışmalar yaşanıyor.

2020 yılındaki çatışmalarda Ermenistan'ın yenilgisi, iç siyasette Paşinyan'a yönelik protestolara neden oluyor. Paşinyan, Bakü'yle anlaşma imzaladığı iddialarını reddediyor.

Tam kapsamlı bir çatışma Rusya ve Türkiye'yi içine çekme, aynı zamanda Ukrayna'daki savaş enerji tedarikini aksatırken önemli bir petrol ve doğalgaz koridorunu istikrarsızlaştırma riskini taşıyor.

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan dün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Rusya Ukrayna'ya odaklandığı sırada Dağlık Karabağ etrafındaki çatışmaların savaşa dönebileceği uyarısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG