Erişilebilirlik

"Ermenistan ve Azerbaycan Görüşmeleri Hızlandıracak"


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Washington'da biraraya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Washington'da biraraya geldi.

Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları Washington'daki görüşmelerde müzakerelerin hızlandırılması kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ'ın kontrolu için sık sık çatışma yaşayan iki Güney Kafkasya ülkesinin müzakereleri hızlandırma konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un müzakereleri hızlandırma konusunda uzlaşıya vardıklarını kaydetti.

Price "Dün iki tarafın buluşması ve birçok anlaşmazlık konusunu ele almaları, ortak açıklama konusunda uzlaşıya varmaları olumluydu. Gelecek haftalarda buluşarak, doğrudan diyaloğu ve diplomasiyi sürdürme konusunda uzlaştılar" diye konuştu.

İki ülke dışişleri bakanlarının dün Washington'da bir araya gelmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ermenistan ve Azerbaycan'ın kalıcı barış için "cesur adımlar" attıklarını söylemişti.

Blinken, iki ülkenin 2020 savaşından bu yana girdikleri en büyük çatışmalardan haftalar sonra Washington'da biraraya geldiği bakanlar için "İki ülkenin de geçmişi geride bırakmak ve kalıcı barış için çalışmak amacıyla gerçek ve cesur adımlar attıklarını görüyoruz" demişti.

Blinken, "ABD hem Ermenistan hem Azerbaycan'ın dostu olarak size bu çabanızda desteklemek için yapabileceği her şeyi yapacak" diye konuşmuştu.

Rus RIA haber ajansına göre iki ülke liderleri geçen ayın sonunda Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kasabasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le biraraya gelmiş, güç kullanmama ve daha önce savaşı durdurma konusunda varılan anlaşmalara uyma konusunda uzlaşmıştı.

İki taraf Ekim ayının başında ise bir Avrupa birliği misyonunun iki ülke ortak sınırında görev yapmasını kabul etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG