Erişilebilirlik

"Azerbaycan-Ermenistan Diyaloğu Yeniden Başlamalı"


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 13 Eylül'de Ermenistan ile Azerbaycan sınırında yaşanan çatışmaların ardından ilişkilerin gerildiği Erivan ve Bakü arasında "kalıcı bir barışın sağlanması için diyaloğun yeniden başlatılması" çağrısı yaptı.

Macron “zor bir süreç” olarak tanımladığı Türkiye-Ermenistan diyaloğuna da katkı yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Fransa, ülkenizde ve bölgede barışın yeniden tesisi ve ülkenizin sınırlarını yeniden açabilmesi için sorumluluklarını alacak" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Paris'te Elysee sarayında biraraya geldi. Görüşmeden önce açıklama yapan iki lider, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalar ve Türkiye-Ermenistan diyalog sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki sınırda 13-15 Eylül'de patlak veren yeni çatışmalarda ölü sayısının yükseldiğini belirten Macron, Ermenistan topraklarının hedef alındığını ve sivil altyapıların yok edildiğini dile getirerek, "Durum sahada çok ciddi olmaya devam ediyor. Güç kullanımı, Azerbaycan için olduğu kadar Ermenistan için de kabul edilemez. Fransa, bu kabul edilemez durum karşısında sorumluluklarını yerine getirmeye hazırdır" dedi.

"Sınırların belirsizliği başka bir devletin topraklarına girmeyi haklı çıkarmaz"

Macron, "İstikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Güney Kafkasya için, Fransa elinden geleni yapacak. Bu nedenle, Paşinyan ile bölgedeki durumun daha fazla tırmanmasını önlemek için, ateşkesi sağlamlaştırmanın, statükoya geri dönmenin yollarını ve Fransa ve AB'nin nasıl kalıcı barışa katkı yapabileceğini konuşacağız. Özellikle sınırlardaki belirsizliği görüşmek gerekir" dedi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında diyaloğun bir an önce yeniden başlaması gerektiğini belirten Macron, Bakü yönetimini de eleştirerek, "Sınırların belirlenmesindeki eksiklik, başka bir devletin topraklarına girmeyi haklı çıkarmaz" diye konuştu.

Macron, sadece bu konunun değil, çözüm bekleyen tüm meselelerin müzakere yoluyla, farklı formatlarda da ele alınması gerektiğini vurguladı. Paşinyan'ın “bölgenin geleceğine ilişkin yeni bir yaklaşım öneren cesaretini” kutladığını belirten Macron, çözüm isteğini dile getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de ilerleyen saatlerde konuşacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Paşinyan ile Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme süreci gibi önemli bir konuyu da ele alacaklarını belirterek, "Bu zor ama gerekli bir süreç biliyorsunuz. Fransa burada da dile getirilen revizyonist hedeflere geçit vermeden, tarihimize açıklık getirerek sorumluluklarını aldı. Bu diyalog süreci bölge için çok önemlidir ve sürmelidir" dedi.

Macron ve Paşinyan'ın "Azeri-Ermeni sınırı" diyaloğu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Macron'un "Sınırların belirsizliği, başka bir devletin topraklarına girmeyi haklı çıkarmaz" sözlerine tepki gösterdi. Azerbaycan tarafından 12 Mayıs 2021 ve 13 Eylül 2022'de Ermenistan'a saldırı yapıldığını savunan Paşinyan, "Azerbaycan, Ermenistan topraklarını işgal etti. Bizim pozisyonumuz, Azerbaycan ordusu Ermenistan'ın egemen topraklarından çıkması yönündedir. Sizden ve diğer liderlerden şu konuya dikkat çekmenizi istiyorum. İki ülke arasında 8 Aralık 1991'de imzalanan sınırlar, iki devletin sınırları oldu. İki ülkenin de tanıdığı bu anlaşma ilişkilerimize ve müzakerelerimize temel oluşturmalı. İki ülke arasındaki sorunlar iki ülkenin ulusal yasaları gözeterek çözümlenmeli. Dağlık Karabağ Ermenileri’nin hakları ve güvenliği garanti altına alınmalıdır" diye konuştu.

New York'taki temaslarının ardından Paris'e uğrayarak Macron ile görüşen Paşinyan, yarın Erivan'a dönecek. Paşinyan'ın yarın Erivan'a gelecek Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG