Erişilebilirlik

Eski Çalışan Anlattı: Twitter’da Neler Oluyor?


Tuğçe Evirgen, Elon Musk satın alana kadar Twitter’da veri güvenliği, kullanıcıların verilerinin gizliliğinin sağlanarak korunmasından sorumlu olarak çalışıyordu.

Ancak Evirgen, Elon Musk’ın satın alması ile 3 hafta içinde her şeyin değiştiğini söyledi ve yaşadıklarını VOA Türkçe’ye anlattı.

Eski Çalışan Anlattı: Twitter’da Neler Oluyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:38 0:00

Dünyanın en zengin işadamlarından Elon Musk’in 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya platformu Twitter’da önce işten çıkarmalar yaşandı.

Ardından Elon Musk’ın çok sıkı çalışma ya da şirketten ayrılma talimatı sonrası istifa dalgası yaşandı.

“Twitter’da neler oluyor” tartışması son olarak Kongre gündemine de geldi ve bir grup senatör, Twitter ve şirket yöneticilerinin “adil olmayan ya da aldatıcı olan uygulamalar ya da ihlaller” konusununun federal yetkililerce gerekli görüldüğü takdirde araştırılmasını istedi.

Twitter’da neler oluyor sorusunu çok kısa süre önceye kadar teknik program müdürü olarak çalışan Tuğçe Evirgen’e sorduk.

“Musk’ın satın almasıyla 3 haftada her şey değişti”

Teknoloji dünyasına Türkiye’de aldığı bilgisayar mühendisliği eğitimi sonrası giren Evirgen son 5 buçuk yıldır Twitter’da devam ettiğini paylaşı.

Genç mühendis Twitter yıllarını, "çalışanlarını önde tutan ve çok pozitif bir şirket kültürüne sahip bir işyerinde mutlu bir dönem" olarak hatırladığını söyledi.

Teknik program müdürü olarak veri güvenliği, kullanıcıların verilerinin gizliliğinin sağlanarak korunmasından sorumlu olduğunu anlatan Evirgen, Elon Musk’ın satın alması ile 3 hafta içinde her şeyin değiştiğini belirtti.

Bir süre hiçbir şeyden haberdar olmadıklarını, daha sonra da kendisinin de ilk dalgada işten çıkarılanlar arasında olduğunu öğrendiğini şu sözlerle aktardı:

“Biz işten çıkarmaların olacağını bilmiyorduk açıkçası. Biliyorduk ama medyadan öğreniyorduk.”

Sahip olduğu diğer şirketlerde de sıradışı bir yönetim anlayışına sahip olmasıyla tanınan Elon Musk, kendisine yöneltilen eleştirilere, Twitter’ın hiç olmadığı kadar çok kullanıldığı yanıtını veriyor.

Ancak Twitter’dan yeni ayrılan Tuğçe Evirgen’e göre artışın Musk ile ilgisi olmayabilir.

“Dünya kupası devam ediyor, yılbaşı sezonu, Kara Cuma dediğimiz döneme giriliyor. Zaten her zaman için bu dönem Twitter’ın kullanıcı sayısının artarak trafiğin yükseldiği dönemdir. Büyük bir şirket satışı gerçekleşti. İnsanlar Elon Musk ne diyecek ne yapacak diye merak ettiğinden Twitter’a bakmaktalar. Bir de Trump’ın hesabının açılmasıyla birlikte bu konuda ne olacak diye bir takip söz konusu. Kullanıcı sayısı artmıştır. Ama önemli olan birinci çeyreğin sonundaki kullanıcı sayısı'' diyen Evirgen, Twitter'ın hala geçiş döneminde olduğuna ve bu trafiği koruyabilmesinin önemine dikkat çekti.

“Twitter’dan ayrılanlara talep var”

Peki bundan sonra ne olacak? Teknoloji dünyasında işten çıkarmaların yaşandığı tek kurum elbette Twitter değil.

Facebook ve Instagram’ın sahibi META’dan Amazon’a, Google’dan Microsoft’ta birçok şirket ABD Merkez Bankası FED’in enflasyona karşı yürütttüğü sert para politikalarının yaratacağı potansiyel gerileme endişesiyle işten çıkarmalar yaşandı.

Ancak bu yeniden yapılanma ve yeni iş alanlarının açılması anlamına da geliyor.

Tuğçe Twitter’dan işten çıkarılanlara iş dünyasında, özellikle de startup şirketlerinden talep olduğunu ve kendisinin de iş görüşmelerinin devam ettiğini belirtiyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG