Erişilebilirlik

Eski CIA Başkanı: “Hamas’ın kalıntıları dikkatle izlenmeli ve Filistinliler için bir vizyon ortaya konulmalı”


Eski CIA Başkanı David Petraeus, Washington’daki Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen bir panelde hem İsrail’in operasyonunda askeri açıdan bundan sonraki aşamaları hem de Gazze Şeridi’nde uzun vadede olasılıkları değerlendirdi.
Eski CIA Başkanı David Petraeus, Washington’daki Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen bir panelde hem İsrail’in operasyonunda askeri açıdan bundan sonraki aşamaları hem de Gazze Şeridi’nde uzun vadede olasılıkları değerlendirdi.

İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas’ın saldırısından sonra Gazze’nin kuzeyinde başlattığı kara operasyonunun ardından uzun vadede hem Hamas’ın hem de Gazze Şeridi’nin geleceği tartışılıyor. Eski CIA Başkanı David Petraeus İsrail’in sonraki aşamalarda bir yandan askeri açıdan “Hamas’ın kalıntılarını” dikkatle izlemesinin, diğer yandan da Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinliler için bir vizyon ortaya konulmasının önemli olduğu görüşünü dile getirdi.

İsrail’in Gazze’de Hamas hedeflerine yönelik operasyonunda, savaş durumlarında hem askeri hedeflere ulaşılması hem de sivillerin korunması bağlamında, ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonları örnek olarak gündeme gelmişti. Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından aralarında meskul-mahal operasyonlarda deneyimli olan Amerikalı askeri danışmanlar İsrail’e gitmişti.

2007-2008’de Irak’ta Sünni-Şii iç savaşını önlemek üzere ABD kuvvetlerine komuta eden David Petraeus, Washington’daki Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen bir panelde hem İsrail’in operasyonunda askeri açıdan bundan sonraki aşamaları hem de Gazze Şeridi’nde uzun vadede olasılıkları değerlendirdi.

Eski CIA Başkanı David Petraeus
Eski CIA Başkanı David Petraeus

Petraeus, “Her noktayı, her binayı, her tüneli temizlemek ve daha sonra buraları konrol altında tutmak zorundasınız. Bu, 1973’te olduğu gibi açık çölde tank üstünde, önünüzde hiçbir sivilin olmadığı bir karşı saldırı değil. Yoğun nüfuslu bir alan” diyerek Gazze’nin kuzeyinden yüzbinlerce kişi uyarılarla çıkarılmış olsa da bölgede hala sivillerin bulunduğuna dikkat çekti.

El Şifa Hastanesi’ndeki durum nasıl değerlendiriliyor?

Gazze’deki insani durum sebebiyle uluslararası toplumun baskısıyla karşı karşıya olan İsrail, Hamas’ın El Şifa Hastanesi’ni İsrail’e yönelik operasyonları yönetmek için kullandığını savundu.

Beyaz Saray ve Pentagon Salı günü yaptıkları açıklamada ABD’nin elinde İsrail’in bu yöndeki iddialarını destekleyen bilgi olduğunu belirtti.

İsrailli ve Amerikalı yetkililer, Hamas’ın hastanedekiler dahil sivillerin arasına karışarak onları canlı kalkan olarak kullandığını söylüyor. ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas ise bu iddiayı reddetti.

İsrail ordusu, Çarşamba günü Şifa Hastanesi’nde bulunduğunu belirttiği Hamas militanlarına yönelik nokta atışlı operasyon başlattığını duyurdu ve El Şifa Hastanesi’nin bodrum katında bulunduğunu açıkladığı silahların görüntüsünü paylaştı.

İsrail’in hastanedeki Hamas militanlarına yönelik operasyonunu ve gelen tepkileri değerlendiren eski CIA Başkanı David Petraeus, Irak’ın Felluce kentinde önce El Kaide ve direnişçiler; daha sonra da İran’ın desteklediği Şii milislere yönelik operasyonlara atıfta bulundu.

“Titizlikle yaptığımız en son operasyonda ilk hedef hastaneyi emniyet altına almaktı. Bunun sebeplerinden biri geçmişte olduğu gibi son ana kadar radikal unsurların konrolünde olduğunda can kaybı konusunda dezenformasyon kaynağı olmamasını sağlamak ve ikinci olarak hastanenin işlemesini sağlamaktı“ diyor.

Gazze Şeridi’ni nasıl bir gelecek bekliyor?

İsrail Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye yönelik operasyonunun amacının Hamas’ın hem askeri hem de yönetim kapasitesini imha etmek olduğunu söylüyor. Bu çerçevede Hamas sonrası Gazze Şeridi’nin geleceği tartışma konusu.

ABD Başkanı Joe Biden dahil yetkililer İsrail’in 2005’te çekildiği Gazze’yi yeniden uzun süreli işgal etmesinin doğru bir adım olmayacağını belirtmişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise askeri operasyonun tamamlanmasının ardından en azından bir süre İsrail’in bölgede güvenlik sorumluluğunda rolü olabileceğini söylemişti.

Eski CIA Başkanı ve emekli General David Petraeus, “Bana kalırsa Hamas’tan sonra Gazze’deki Filistinliler için hayatın önemli ölçüde iyileşeceğine ilişkin fikirler çok değerli ve önemli olacak. Bu bağlamda ne yapılacağından söz edilmesi ve en azından yakın vadede insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının anlatılması önemli” diyor.

“Hamas’ın olası kalıntıları dikkatle izlenmeli”

Terör ve güvenlik uzmanları, IŞİD’le mücadele sürecine atıfta bulunarak, “Hamas’ın kalıntılarının” olası girişimlerinin de dikkatle izlenmesi gerektiğini ve bu bağlamda istihbaratın önemli olduğunu belirtiyor.

İsrail’in gözünün bir yandan da Hamas’ın yeniden canlanmasını engelleme çabalarında olacağı öngörüsünde bulunan Petraeus, “Muharip güçlerimiz Irak’tan çıktıktan ve Iraklılar da gözlerini ayırdıktan sonra IŞİD ortaya çıktı. Benzer bir şeyin burada olmasına izin verilmemeli. İsrailliler bunun farkında. Başbakan Netanyahu’nun bu nedenle böyle bir şey söylediğini tahmin ediyorum. ABD aşikar sebeplerle bunun yapılmamasından yana. 2005’te oradan çıkmalarının bir sebebi var” diyor.

“Hamas ve onun küçük ortağı İslami Cihat’ın Gazze’de bir kez daha kontrolü ele geçirmek üzere yeniden kabiliyet kazanmasını nasıl engelleyeceksiniz? Evet, bazı kalıntılar olacaktır. Ancak İsrailliler Hamas’ın 7 Ekim’de hava, kara ve denizden ve hatta Şin Bet dahil istihbarat sistemlerine dezenformasyon ileten siber güvenlikle birlikte gelişmiş operasyonda gördüğümüz gibi bir kabiliyete erişmemesini sağlamak zorunda kalacak” diyor.

Eski CIA Başkanı Petraeus, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinliler için bir vizyon ne kadar erken açıklanırsa o kadar iyi olacağını söylüyor ve ekliyor: “Bana kalırsa başka bir alternatif olmadığına göre kaçınılmaz olarak iki devletli çözüme dönüş olmak zorunda.”

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG