Türkiye’nin yakın dönem tarihinde bir ilk yaşanıyor. İlk kez “Genelkurmay Başkanı” sıfatını taşıyan emekli bir subay hakkında soruşturma başlatıldı.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahil avukatların, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve üç komutan hakkında, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce soruşturma başlatılması talebini kabul etti.
Bu çerçevede başta, Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt olmak üzere, dönemin Genelkurmay Plan ve Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına karar verildi. Kararın ardından dava Ekim ayına ertelendi.
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 2005 yılında Hakkari’de bir kitapevinin bombalaması olayının ardından sanıklarından Astsubay Ali Kaya'yı tanıdığını söylemiş ve söz konusu kişi için "iyi çocuktur" demişti.
Şemdinli Olayı
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitapevi, 9 Kasım 2005 tarihinde bombalandı. Ali Yılmaz ve Mehmet Zahir Korkmaz'ın öldüğü saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş olay sırasında vatandaşlar tarafından suçüstü yakalandı.
İçinde bulundukları ve JİTEM’e ait olduğu belirtilen araçta da, infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu belirtilen bir ajanda, krokiler ile birçok yazılı belge ele geçirildi.
Bombalama olayına karıştıkları gerekçesiyle astsubaylar Kaya ile Özcan İldeniz 28 Kasım 2005’te Van'da tutuklanarak Askeri Cezaevi'ne konuldu.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan duruşmada, Kaya ve İldeniz'i "Adam öldürme, çete kurma ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırdı. Cezadan sonra dosyanın gittiği Askeri Mahkeme'de sanıklar ilk duruşmada tahliye edildi.
12 Eylül 2010 tarihli Anayasa değişikliğinin ardından Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nın, "Şemdinli davasında askeri mahkemenin görevsiz, Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi'nin ise görevli" olduğu yönündeki görüşünden sonra Askeri Yargıtay da davanın sivil mahkemede görülmesine hükmetti.
Şemdinli olayı: