Erişilebilirlik

23 Eylül Amerikan Basınından Özetler


23 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Amerikan basını bugün de Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde üçüncü gününe giren protesto gösterilerine geniş yer ayırmaya devam ediyor. Washington Post, Oklahoma eyaletinin Tulsa, Kuzey Carolina eyaletinin ise Charlotte kentinde biri silahlı diğeri silahsız iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesi üzerine çıkan ayaklanmalarla başa çıkmakta zorlandığını yazıyor. Gazete, sosyal huzursuzluk ve ayaklanma çıkan kentlerin yönetimlerinin “Görüntüleri yayınlayalım mı?” “Biber gazı atalım mı?” “Ulusal Muhafız Birliği’ni devreye sokalım mı?” gibi sorularına kritik yanıtlar aradığını, bu sorulara verilecek yanlış cevapların ayaklanmaları daha da körükleme riski olduğunu yazıyor. Habere göre Charlotte Polis Teşkilatı geçmişte benzer olayların yaşandığı Ferguson, Baton Rouge, Baltimore, Chicago ve Minneapolis’ten ders çıkarmayı başaramadı. Yetkililerin soruşturmayı şeffaflıkla yürütemediğini yazan Washington Post, soruşturma tamamlanmadan ve polisin ‘gerekli olduğu kararına’ varmadan Keith Lamont Scott’un vurulduğu ana ait polislerin üzerindeki kameralarla çekilen görüntülerin yayınlanmayacağını bildiriyor. Gazete, bir başka çatışmanın yaşandığı Tulsa’da ise bambaşka bir tablo olduğunu yazıyor. Buna göre beyaz bir kadın polisin 40 yaşındaki bir siyaha ateş ettiğine dair görüntüler, olaydan iki gün sonra yayınlandı. Hem Tulsa Belediye Başkanı Dewey Bartlett, hem de kentin polis teşkilatı, şeffaflığın en büyük öncelik olduğunu kaydetti.

Wall Street Journal'ın ana sayfasında internet devi Yahoo’nun 500 milyon kullanıcısının kişisel bilgilerinin sanal korsanlar tarafından çalınmasına ilişkin ayrıntılı haber yer alıyor. Yahoo, tarihin en geniş kapsamlı veri hırsızlığından ‘devlet destekli’ hacker’ların, yani yabancı bir ülkenin sorumlu olduğunu belirtiyor. Ancak şirket, sanal korsanların ağına nasıl girdiğini ve bundan hangi ülkenin sorumlu olduğunu açıklamadı. 2014 yılında maruz kaldığı siber saldırıda 500 milyon kullanıcısına ait elektronik posta adresi, doğum tarihi, telefon numarası ve kriptolu şifrelerinin çalındığını açıklayan Yahoo’nun 4 milyar 800 milyon dolara kısmi olarak telekomünikasyon şirketi Verizon’a satılacak olması da dikkat çekici. Yahoo, çalınan şifrelerin kriptolu olduğunu açıklasa da siber güvenlik uzmanları, kimi kriptolu şifreleri özel yazılımlarla kırmanın zor olmadığı uyarısında bulunuyor. Wall Street Journal, Amerika’nın Çin’le 2015’te imzaladığı sanal güvenlik anlaşmasından sonra Çin kaynaklı siber saldırılarda önemli ölçüde azalma kaydedildiğini, ancak bu sefer Çin’in yerini Rusya’nın aldığını hatırlatıyor. Gazete ayrıca veri hırsızlıklarının birkaç yıl boyunca anlaşılamamasının normal olduğunu vurguluyor ve buna örnek olarak sosyalleşme sitesi MySpace’in 2013, LinkedIn’in ise 2012’deki vakaları ancak geçtiğimiz Mayıs ayında duyurduğunu yazıyor.

Bugün Wall Street Journal’ın iç sayfalarında ise Türkiye’yi ilgilendiren bir haber var. Gazete, California eyaletinde faaliyet gösteren ve bünyesinde 11 eğitim kurumu barındıran Manolya Okulları’nın, Türk hükümeti ve Fethullah Gülen arasındaki mücadelenin odağı haline geldiğini yazıyor. Habere göre Fremont kentindeki Fremont Okulları, Fethullah Gülen’le doğrudan bağlantısı olmadığını iddia ediyor. Ancak Fethullah Gülen’in iadesi için yasal mücadele veren Türk hükümetini temsil eden avukat Robert Amsterdam, Amerika’da 150 okulun kamu fonlarının Gülen Hareketi’ne milyonlarca dolar akıttığını söylüyor. Bunun bir “kara para aklama operasyonu” anlamına geldiğini kaydeden avukat Robert Amsterdam, Amerika’daki okullarla olan bağlantıların Gülen’e siyasi nüfuz sağladığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG