Erişilebilirlik

Faizlerde Yükseliş Beklentisi


Faizlerde Yükseliş Beklentisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Amerika Merkez Bankası (FED) gelecek yıl itibariyle faizlerin yükseleceğine dair mesajını netleştirirken, piyasalarda hala iyimserlik hakim

FED yetkilileri, ekonomik koşulların hala faizlerin düşük tutulması gerektiğini gösterdiğini ancak yine de gerekirse ve şartlar oluşursa faizlerin yükselebileceğini kaydediyor. Amerika Merkez Bankası yılın son toplantısında ekonomik beklentilere dair son derece olumlu bir tablo çizdi. İşsizliğin 2015 yılı sonuna kadar %5,2’ye inmesi ve ekonominin %3 civarında büyümesi de bu olumlu beklentiler arasındaydı.

Her ne kadar temel faiz oranları daha uzun süre değişmeyecek olsa da FED Başkanı Janet Yellen bu sürenin kısalabileceğini de söyledi:“Merkez Bankası para politikaları komisyonunun üyeleri koşulların yeni yıl ortasından itibaren uygun olacağına işaret ediyor. Ama faizleri yükseltmek için hala net bir tarih belirlemedik ve hala hangi koşulların faizlerin yükseltilmesi için uygun olacağı konusunda da görüş ayrılıklarımız var.”

Faizlerin ne zaman yükseleceği konusunda kesin bir tarih beklentisi içinde olan piyasalar son FED açıklamasına olumlu tepki verdi ve endeksler %2 oranında arttı.

Ekonomist Greg McBride da olumlu düşünenlerden: “Janet Yellen, ‘Faizler kısa zamanda artmayacak, önümüzdeki birkaç ayda böyle bir değişiklik olmayacak’ dediğinde bu, düşük faizli ortamı seven yatırımcıları büyük ölçüde rahatlattı.”

Ekonomistler, FED politikalarının Amerikan ekonomisinin canlanmasında etkili olduğu görüşünde. Faizlerin yükseltilmesinde halen %2 civarında seyreden enflasyon oranı ve petrol fiyatları da dikkate alınacak unsurlar arasında.

Yellen de bu iki unsurun tüketicilere yarar sağladığına dikkati çekti: “Aileler için bu çok iyi oldu. Benzine ve elektriğe ödeyecekleri parayı başka ihtiyaçları için kullanıyorlar. Bu anlamda petrol fiyatlarındaki düşüş vergi indirimine benzer bir katkıda bulunuyor.”

Yellen, küresel ekonomik sıkıntılar dikkate alınarak sabırlı davranılmasını istedi ve faizleri yükseltmeden önce tüm ekonomik verileri gözönünde bulunduracağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG