Erişilebilirlik

'FED 2016'da Faizleri Dört Kez Yükseltebilir'


Amerikan ekonomisi Aralık ayında 292 bin yeni iş sahası yarattı. Küresel ekonomide karmaşık durum sürerken, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD dengeli büyümesini sürdürüyor

ABD Çalışma Bakanlığı’nın raporu işsizlik oranının son 3 ayda olduğu gibi yüzde 5’te kaldığını gösteriyor. Bu son 7 senenin en düşük oranı.

İstihdamda artış çoğu ekonomistin beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Ticari hizmetler, inşaat, sağlık ve restoran sektörleri 10 binlerce kişilik iş sahası yarattı. Ancak düşük petrol fiyatları nedeniyle içinde petrolün de olduğu madencilik kaleminde istihdam düşüşü sürdü.

Rapor beklenenden iyi olsa da ülkede 7,9 milyon kişi işsiz. Ayrıca 6 milyon kişi de ancak yarı zamanlı iş bulabiliyor.

Veriler, Amerikan ekonomisinin geçen sene içinde ortalama her ay 221 bin kişiye iş yarattığını gösteriyor. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Jason Furman ekonominin ayda 77 bin net istihdam yaratması durumunda işsizlik oranının sabit kalacağını belirtiyor. Bunun nedeni de İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan neslin emekliliğe ayrılarak istihdam pazarının dışına çıkması.

Düşük maaş artışı ya da sabit maaşlar son senelerde hem uzmanları endişelendiriyor hem de işçileri hayal kırıklığına uğratıyor.

PNC Bankası’dan ekonomist Gus Faucher, son sene içinde maaşlarda yüzde 2,5’lik artış yaşandığını ifade etti. Uzman maaş artışını düşük işsizliğin tetiklediğini belirtti.

S&P ekonomisti Beth Ann Bovino, olumlu gelen istihdam raporunun, ABD Merkez Bankası’nı faizleri yükseltmeyi sürdürmeye teşvik edeceğini söylüyor. Mali kriz döneminde gecelik faiz oranları yüzde 0’a yakın bir orana düşürülerek ekonomik büyüme ve istihdam teşvik edilmişti. FED, toparlanan ekonominin artık bu tür bir desteğe gereksinimi olmadığı görüşünde. Bovino, FED’in bu sene içinde faizleri 4 kez yükseltebileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG