Erişilebilirlik

FIFA Dünya Kupası Kararının Yankıları


FIFA Dünya Kupası Kararının Yankıları
FIFA Dünya Kupası Kararının Yankıları

FIFA’nın Rusya ve Katar’ı 2018 ve 2022 Dünya Kupaları için seçmesi ne anlama geliyor? Amerika’nın Sesi Spor Editörü Parke Brewer’ın gözüyle özellikle Katar kararının yarattığı şaşkınlık ve dünya kupası heyecanı.

Şüphesiz en büyük sürpriz 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da yapılması kararıydı. Katar, Ortadoğu’da Kupa’ya ev sahipliği yapacak ilk ülke. Aynı zamanda Kupa’nın yapılacağı en küçük ülke.

Katar’ı temsil eden heyetin başkanı Şeyh Muhammed bin Hamid El Tani, FIFA’ya cesur kararı nedeniyle teşekkür etti: “Biz kimsenin bilmediği, görmediği, alışılmışın dışında bir teklifle başladık. O yüzden kimse kazanacağımızı düşünmüyordu.”

Dünya Kupası için Amerika favorilerden biriydi. Hem altyapısı hem de 1994’teki Dünya Kupası’nın başarılı deneyimleriyle öne çıkıyordu.

Washinton’da kararı duyan futbolseverler ve yetkililer adete donup kaldı. Ed Foster-Simeon, Amerika Futbol Federasyonu Başkanı: “Biz ihalemizin çok iyi olduğunu düşünüyorduk. 1994’teki Dünya Kupası’na yaptığımız ev sahipliği, Amerika’da futbolun gelişimine çok katkıda bulunmuştu ve 2022 Dünya Kupasının da benzer etkileri olacağını umuyorduk. Ancak karar lehimize olmadı ama saygı duyuyoruz” diyor.

Bir futbolsever ise şöyle diyor: “Dünya Kupası’nın burada olması çok iyi olurdu. Şüphesiz futbolun gelişimine, yeni sporcular kazanmamıza, futbol taraftarına ve futbol ligimize çok yararı olabilirdi.”

Rusya’nın 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması FIFA’nın Rusya’da futbolun gelişmesine katkısı olarak yorumlandı. Rusya Dünya Kupası heyetinden Alexey Sorokin, “Ne kadar mutlu olduğumuzu anlatamam. FIFA’ya bize olan güveni için teşekkür ediyoruz. Ülke içinde ve dışında ihalemizi destekleyen herkese de teşekkürler” diyor.

İngiltere için yenilgi acı oldu. İngilizler 1966’dan sonra bir kez daha Kupa’ya ev sahipliği yapmak istiyordu. İngiltere’nin ihale ekibinde Prens William da vardı: “Çok hayal kırıklığına uğradım. Ekibimiz de öyle. Güçlü bir teklif yapmıştık ama ne yazık ki işe yaramadı.”

Rusya’nın seçildiği Zürih’teki açıklama törenine Rusya Başbakanı Vladimir Putin katılmadı.

Bu yıl Dünya Kupası ilk kez Afrika’da yapıldı. Güney Afrika’da bir ay süren kupa çok başarılı geçti. 2014’te ise Brezilya Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak.


XS
SM
MD
LG