Erişilebilirlik

FIFA'ya Dünya Kupası İşçileri İçin Tazminat Çağrısı


Avrupa Parlamentosu, FIFA’ya, Katar'daki Dünya Kupası hazırlıklarında hayatını kaybeden göçmen işçilerin ailelerine ya da hakları ihlal edilen işçilere tazminat ödemesi çağrısı yapılan bir tasarı lehine oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Katarlı yetkililere, Dünya Kupası'na giden süreçte yaşanan hak ihlalleri konusunda tam kapsamlı soruşturma yürütmeleri çağrısı da yaptı.

Kararda ayrıca Katar'daki LGBTQ+ topluluğunun istismar edildiği yönündeki haberler de kınandı ve ülkeye eşcinsel ilişkiyi suç kapsamından çıkarma çağrısında bulunuldu.

Oturumda Avrupa Parlamentosu üyelerinin bazılarının ayrımcılık karşıtı 'OneLove' (TekAşk) kol bantlarını giydikleri görüldü. Dünya Kupası sırasında bandı takmak isteyen yedi Avrupa ülkesinin takım kaptanları FIFA tarafından sarı kart görecekleri uyarısıyla caydırılmıştı.

Katar hükümeti Reuters haber ajansının konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

FIFA'ın 2010 yılında Dünya Kupası'nın Katar'da yapılması kararını vermesinden bu yana ülkede bazı iş yasalarında Dünya Kupası öncesinde değişiklikler yapıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Dünya Kupası öncesindeki karşılaşmalarda LGBT topluluğu üyelerinin gözaltına alındıklarını belirtti. Organizatörler ise her fırsatta kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

FIFA'nın Avrupa ülkeleri takımlarının Katar'daki Dünya Kupası karşılaşmalarında takmayı planladığı 'OneLove' (TekAşk) kol bantlarının sarı kart yaptırımıyla sonuçlanacağını açıklaması tepki çekmişti.

İngiltere, Galler, Belçika, Hollanda, İsviçre, Almanya ve Danimarka futbol federasyonları yaptıkları ortak açıklamayla, FIFA'nın kararından duydukları hayal kırıklığını bildirmişti. Açıklamada federasyonlar, yaptırımla karşılaşmalarını istemedikleri takım kaptanlarını kol bantlarını takmamaya teşvik edeceklerini söylemişti.

FIFA'nın uygulamasına futbol federasyonlarının yanı sıra Uluslararası Af Örgütü gibi örgütler ve LGBTQ haklarını destekleyen gruplar tepki göstermiş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da kararı eleştirmişti. Katar Dışişleri Bakanı ile birlikte basın toplantısında konuşan Blinken, "İfade özgürlüğüne kısıtlama gördüğümüz her durum kaygı vericidir" demişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG