Erişilebilirlik

Filistin’e Yardımlar Tehlikede


El Fetih ile Hamas Barış Anlaşması İmzaladı
El Fetih ile Hamas Barış Anlaşması İmzaladı

Filistinli liderler, Hamas ile El Fetih arasında varılan birlik hükümeti kurma anlaşmasının İsrail’le barış görüşmelerine engel olmaması gerektiğinde ısrar ederken Amerikalı bazı Kongre üyeleri, birlik hükümeti kurulursa, Amerika’nın Filistin’e yaptığı yardımı engelleyeceklerini söyledi

Filistinli liderler çıkmaza giren barış görüşmelerinin devam etmesi gerektiğinde ısrar ediyor; Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşmanın bu konuda bir engel olmadığını söylüyor.

Hamas ve El Fetih, geçen ay, iktidar paylaşımını öngören bir anlaşma imzalamışlardı. Batı Şeria ile Gazze yedi yıldır bu iki farklı grubun idaresindeydi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise anlaşmaya varılması üzerine, terörist olarak gördükleri Hamas grubunun desteğindeki bir hükümetle barış görüşmeleri yapmaya devam etmeyeceklerini açıklamıştı.

Barı Şeria’yı kontrolü altında tutan El Fetih, İsrail’i tanırken, Gazze’yi yöneten Hamas, İsrail’i tanımıyor ve sık sık roketli saldırılar düzenliyor.

Ancak Filistinli taraflar, İsrail’le barış görüşmelerini sürdürmekten yana. Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas’la varılan anlaşmaların İsrail’le yapılan görüşmelerde kesintiye neden olmaması gerektiğini söyledi. Abbas, yeni birlik hükümetinin, şiddeti reddetme ve İsrail’i tanıma dahil, geçmişte verdiği tüm taahhütleri yerine getireceğini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi Hanan Aşrawi de “Ulusal gündemi Hamas belirlemiyor. Gündemi belirleyen FKÖ’dür ve örgüt olarak biz iki devletli çözümü, uluslararası hukuka bağlı olmayı, şiddet içermeyen bir direnişi benimsemiş durumdayız” dedi.

Aşrawi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada iki Filistinli grubun birleşmesinin kalıcı bir barışın devamı açısından önemli olduğunu söyledi.

Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev ise bu görüşe karşı çıkıyor. Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas’ın Hamas’la anlaşmaya vararak barış yolundaki son şansın da önünü tıkadığını söyledi.

Hamas liderleri geçmişte, İsrail’in ancak 1967 yılında işgal ettiği topraklardan çekilmesi halinde iki devletli çözüme açık olduklarını söylemişlerdi. Ancak son zamanlarda El Fetih’le barışmak isteyen Hamas, İsrail’le barış görüşmeleri yapma konusunda aynı istekliliği göstermedi.

Hamas Sözcüsü İsra El Modallal, Amerika’nın Sesi’ne, “Hamas hiçbir zaman İsrail’i tanımayacaktır, çünkü İsrail Hamas’ı tanımıyor” dedi. Sözcü, bununla birlikte, El Fetih’in İsrail’le barış görüşmeleri yapmasına karışmayacaklarını söyledi.


Hamas ile El Fetih’in birlik hükümeti kurup-kuramayacakları hala belli değil. Taraflar 2011 ve 2012’de aynı girişimde bulunmuş ancak başarılı olamamışlardı. Amerikalı bazı Kongre üyeleri, eğer birlik hükümeti kurulursa, Amerika’nın Filistin’e yaptığı yardımı engelleyeceklerini söyledi. Kongre üyeleri, Hamas’ın Amerika’nın terörist örgütler listesinde olduğunu bu nedenle de yasalar gereğince yardım yapılamayacağını söylüyor. Dışişleri Bakanı John Kerry de birleşik hükümete karşı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG