Erişilebilirlik

Finlandiya: “Türkiye ile Görüşmelere Ara Verilmeli”


Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesi ile İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile yürütülen görüşmelere ortalık sakinleşene kadar birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Haavisto, “Üçlü görüşmelere geri dönmeden ve ortalık sakinleştikten sonra ne durumda olacağımızı görmeden önce biraz zamana ihtiyaç var, bu nedenle henüz bir sonuca varılmamalı" dedi.

Haavisto ayrıca, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya eş zamanlı olarak katılmayı planladığını defalarca söylediklerini ve bunun değişmediğini belirtti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, ülkesinin İsveç olmadan bu sürece devam edip edemeyeceği sorusuna, "Bu konuda bir tartışmaya gerek görmüyorum" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsveç’te Kuran yakılması olayına değinmiş ve bu olaya neden olanların İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’den “hayırhahlık” beklemeyeceklerini söylemişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya üye olmak için başvuru yapmış, ancak Türkiye'nin itirazıyla karşılaşmıştı.

Türkiye, her iki ülkeyi de PKK ve diğer gruplardan teröristleri barındırmakla suçlayarak, NATO'ya katılım başvurularını onaylamamıştı.

Karşılıklı talepleri karşılamak için geçen yıl Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Ancak mutabakat zaptının imzalanmasından bu yana özellikle İsveç’te Erdoğan’ın kuklasının ve Kuran-ı Kerim’in yakılması gibi eylemler süreci olumsuz etkileyerek, iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden oldu.

Öte yandan Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğunu söyleyerek, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılması öngörülen seçimlere atıfta bulundu ve “Mayıs ortasında yapılacak seçimlerin baskısını elbette hissediyorlar, bu nedenle bu tartışma Türkiye’de birçok açıdan alevlendi” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG