Erişilebilirlik

"Fiziksel Aktivite Eksikliği Hastalık ve Ölüme Yol Açabilir"


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), fiziksel hareketsizliğin kişiyi güçsüzleştirecek bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişmesine ve milyonlarca erken ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor.

194 ülkeden veriler, hükümetlerin, halklarının fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını teşvik etmek için yeterince girişimde bulunmadığını, insanlara daha aktif olmaları için fırsatlar yaratmadığını ortaya koyuyor.

Örneğin WHO, aktif ve sürdürülebilir ulaşımın çok az ülkede teşvik edildiğini bildiriyor. Örgüt, ülkelerin sadece yüzde 40 kadarının yürüme ve bisiklet sürmeyi daha güvenli hale getiren yol tasarım standartlarına sahip olduğunu belirtiyor.

WHO'nun fiziksel aktivite birimi başkanı Fiona Bull, bu faaliyetleri teşvik edecek uygulamaların ihmal edilmesinin ciddi ekonomik, fiziksel ve zihinsel maliyetleri olduğunun altını çiziyor.

"Tahminlerimiz, 2030 yılına kadar bu maliyetin 300 milyar dolar, ya da yılda 27 milyar dolar olacağına işaret ediyor. Fiziksel aktiviteyi arttırırsak bu maliyetleri bertaraf edebiliriz" diyen Fiona Bull, bulaşıcı olmayan hastalık ve akıl sağlığı kaynaklı 500 milyon yeni vakanın, fiziksel faaliyetleri arttırarak engellenebileceğini söylüyor.

Rapor, 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyon insanın fiziksel faaliyet yoksunluğu nedeniyle kalp hastalığı, obezite, şeker hastalığı ya da bulaşıcı olmayan diğer hastalıklara yakalanabileceğini ortaya koyuyor.

Son küresel tahminler, 1 milyar 400 milyon yetişkinin sağlıklarını iyileştirmek ve korumak için yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığını gösteriyor.

2016 yılında yüksek gelir grubundaki ülkelerde yaşayan yetişkinler arasındaki fiziksel aktivite eksikliği, düşük gelirli ülkelerdekilere kıyasla iki kat daha fazlaydı.

‘’Kadınlara daha az fırsat tanınıyor’’

Rapor ayrıca özellikle Doğu Akdeniz bölgesi ve Amerika kıtası başta olmak üzere çoğu ülkede kadınların erkeklere kıyasla daha az aktif olduğunu kaydediyor.

WHO fiziksel aktivite biriminden Juana Willumsen, bu farklılığın, fiziksel faaliyetlerde bulunma konusunda kadınlara fırsat tanınmamasından kaynaklandığını belirtiyor.

Willumsen, "Kadınlar çoğunlukla fırsatlara erişmekte zorluk çekiyor, günlük yaşantıları içinde fiziksel olarak aktif olmak için zaman bulmakta zorlanıyor. Fiziksel aktivitenin önünde kültürel engeller de bulunuyor. Kadınların aktif olmasını kabul edilir ya da uygun bulmayan kültürler var" diyor.

WHO, yetişkinlerin haftada en az 150 saat orta derecede fiziksel faaliyette bulunmasını tavsiye ediyor. Çocuklar için tavsiye edilen süre de her gün 60 dakika.

Ancak insanların sağlıklı kalması için maraton koşmak gibi yoğun fiziksel faaliyetlerde bulunması gerekmiyor.

WHO yetkilileri, merdiven çıkmak, yürümek, çocuklarla oynamak ya da ev işi yapmanın bile sağlık için yararlı olduğunu belirtiyor ve önemli olanın, hareketlilik olduğunu kaydediyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG