Erişilebilirlik

'Fransa IŞİD’le Mücadelede Kararlı'


Fransa IŞİD’le Mücadelede Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Fransa Suriye’ye en çok cihatçı genç gönderen ve en çok Müslüman yaşayan Avrupa ülkesi. Amerika'nın Sesi Paris muhabiri Arzu Çakır’a göre, 2014 yılına kadar 500’e yaklaşan Fransız cihatçı sayısı 2014’te yüzde 82 artarak 980’e çıktı

Amerikalı yardım görevlisi Abdül-Rahman Kassig’i öldüren IŞİD militanları arasında bir Fransız’ın da olduğu haberleri Fransa’yı sarstı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Fransız’ın kimliğini 22 yaşındaki Maxime Haucher olarak açıkladı. Haucher’in bir yıl önce Suriye’ye gittiği bildiriliyor. Hülya Polat Paris muhabirimiz Arzu Çakır’la Fransa’da alınan güvenlik önlemlerini konuştu.

Arzu Çakır, “Fransa’da hükümet cihatçılarla mücadele için ne gibi önlemler aldı? Fransız yetkililer cihatçıları ne kadar büyük bir tehdit olarak görüyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Fransa ülkesinden en çok cihatçı genç gönderen Avrupa ülkesi. 2014 yılına kadar 500’e yaklaşan rakam yalnızca 2014 yılında yüzde 82 oranında artarak 980’e ulaştı. Muhammed Merah ve Mehdi Nemouche olaylarını hatırlayacaksınız. Yahudi okuluna saldırıp 5 masum çocuğu tarayan Merah ile Brüksel’de yahudi müzesine saldıran Nemouche da Fransız çıktı. Fransızlar bu olaylardan çok etkilendi.

Ardından koalisyon güçlerine dahil olan Fransa, Irak ve Suriye’deki IŞİD merkezlerine dönük operasyon başlatınca tehdit daha da büyüdü. IŞİD Fransa ve Amerika’yı doğrudan tehdit etti. Eyfel Kulesi’ni Fransızlar’ın başına yıkacağı tehdidinde bulundu.

Mehdi Nemouch olayı göz önüne alındığında bu tehdit ve buna karşılık alınan önlemler de kısa süreli bir panik yarattı. Başkent Paris başta olmak üzere bütün kamusal alan ve turistik bölgelerde ağır silahlarla donanan askerler korumayı üstlendi. Bütün kamu binalarında ve gar, alışveriş merkezi gibi kalabalık alanlarda güvenlik önlemleri kırmızı alarm seviyesine çekildi.

Hükümetten gelen açıklamalar da bu tehlikenin ciddi olduğu yönündeydi. Yani Fransız hükümeti bu sorunu küçümsemedi, açıkça tehdidin önemli olduğunu söyleyip halkı bilgilendirmeyi tercih etti. Geçtiğimiz hafta Fransız İç İstihbaratı Lille, Paris ve Nice kentlerinde pek çok cihatçı saldırıyı önlediğini açıkladı.

Bir taraftan da, Fransa’dan Suriye’ye giden cihatçıların durdurulabilmesi için yaz sonunda Meclis’ten geçen yasayla, cihata gittiğinden şüphelenilen gençlerin, yurt dışına çıkmasının engellenmesi ve pasaportlarına el konulması da dahil bir dizi önlem alındı. Yeni yasayla, internet üzerinden cihat propagandası ve örgüte eleman kazandırma faaliyetlerine de yasak getirildi. Türkiye uçuşları başta olmak üzere tüm havaalanları gözetim altına alındı.

IŞİD terörünün Avrupa’ya yayılması endişesi, Avrupalı gençlerin Suriye’ye giderek cihatçılara katılmalarının engellenmesi konusu üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır, “Fransa’da yaklaşık kaç Müslüman yaşıyor ve ve Müslüman grupların rakidal gruplara ilgisi ne boyutta? Aşırı faaliyetleri var mı ve IŞİD için savaştıktan sonra geri dönenler ne kadar büyük bir tehdit olarak algılanıyor?” diye sorduğumuzda da şu bilgileri verdi:

Fransa Avrupa’nın en büyük müslüman nüfusuna sahip ülke olarak Irak ve Suriye’ye en çok cihatçı gönderen ülke ve Fransız polisi, cihata giden ve dahada önemlisi oradan döndükten sonra Avrupa topraklarında suikast saldırıları düzenleme amaçlı geri dönen gençleri durdurmakta kararlı görünüyor. Yasal ve polisiye önlemlerin ardından Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve geçtiğimiz Perşembe günü Paris’te AB’nin en büyük nüfusuna sahip 6 ülkesi olan Fransa, Almanya, Polonya, İspanya, İtalya, İngiltere ile Amerika, Kanada ve Türkiye İçişleri Bakanları’nı topladı. Toplantıda “Passenger Name Records /PNR” olarak anılan sistemin hayata geçirilmesi konuşuldu. Fransa, havayolu firmalarının bilet rezervasyonunda aldıkları yolcu bilgilerini polisle paylaşmasını istiyor. Böylece polisin kendi elindeki fişlerle yolcu bilgilerini karşılaştırarak olası eylemleri önceden engellemek ve cihatçıların Suriye’ye gidişini durdurmak istiyorlar. Ancak Avrupa Parlamentosu bu uygulamanın seyahat özgürlüğü ve bireysel özgürlüklere aykırı olduğunu öne sürerek direniyor.

Fransa başta olmak üzere tüm katılımcı ülkeler bu uygulamanın hayata geçirilmesine destek verdi. Fransız İçişleri Bakanı, AP’yi ikna etmek istediklerini açıkladı. AB’li bakanlar Türkiye’den de, cihatçı gençlerin Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmesine ve Suriye’den de Avrupa’ya geçişlerine engel olma konusunda yardım istedi.

IŞİD terörünün Avrupa’ya yayılması endişesi, Avrupalı gençlerin Suriye’ye giderek cihatçılara katılmalarının engellenmesi konusu üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Fransa’da güvenlik önlemlerinde gözle görülür bir artış var. Örneğin havaalanlarında, metroda, tren istasyonlarında, müzelerde, kalabalık yerlerde daha çok güvenlik görevlisine rastlamak mümkün. Başlangıçta çok tedirgin ediciydi. Ancak halka durum yetkililer tarafından gayet iyi anlatıldı. Tehdidin ne kadar büyük olduğu vurgulandı. Halk bu yüzden alınan önlemlere kendi güvenliklerini arttırdığı için sıcak bakıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG