Erişilebilirlik

Hindistan Lagarde'a IMF Başkanlığı için Destek Vermedi


Hindistan Lagarde'a IMF Başkanlığı için Destek Vermedi
Hindistan Lagarde'a IMF Başkanlığı için Destek Vermedi

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için Hindistan’ın desteğini alamadı.

Lagarde, Yeni Delhi’de Başbakan Manmohan Singh ve Maliye Bakanı Pranab Mukherjee ile görüştü.

Fransız yetkili, Hindistan’dan ayrılırken, yetkililerden aradığı desteği bulamasa da temaslarını “mükemmel” olarak değerlendirdi.

Hindistan Maliye Bakanı Mukherjee de, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni IMF veya Dünya Bankası başkanlarının, tecrübe ve yeteneklerine bakılarak seçilmesi ve bu seçim sürecinin de şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mukherjee, IMF’nin kimin idaresinde olacağı konusunda geniş katılımlı bir uzlaşıya ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

Hindistan Maliye Bakanı, ülkesinin Brezilya, Rusya, Çin ve Güney Afrika ile ortak aday çıkarmayı tercih ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu ülkeler, İngilizce adlarının baş harfleriyle kısaca BRICS olarak anılıyor.

BRICS ülkeleri, uluslararası kurumlarda gelişmekte olan ülkelerin daha fazla temsil edilmesini istiyor.

IMF başkanlığına resmen adaylığını koyan bir diğer isim Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens. Meksikalı aday, destek toplamak amacıyla geçen hafta Brezilya’ya gitti.

Carstens bu ziyaret sırasında, Latin Amerika ülkelerinin IMF de daha iyi şekilde temsil edilmesi gerektiğine işaret etti.

IMF’nin 17 Haziran günü başvuran adaylar arasından ilk seçimiin yapacak, ardından 30 Haziran günü yeni başkanı açıklayacak.

XS
SM
MD
LG