Erişilebilirlik

Fransa Suriye Politikasını Netleştirecek mi?


Uçak gemisinden havalanan bir Fransız Rafale jeti
Uçak gemisinden havalanan bir Fransız Rafale jeti

Fransa Irak’ta IŞİD operasyonuna katılıyor ancak "Esat’ı güçlendirir" endişesiyle Suriye’de bir operasyondan kaçınıyor. "Ne Esat, ne IŞİD" politikası güden Fransa, IŞİD’in ilerleyişi ve Fransa’da artan cihatçı saldırı tehdidi karşısında, Suriye politikalarına hız verme kararı aldı. Hükümet hızla kararı Fransız Ulusal Meclisi’nde muhalefetle tartıştı. Başbakan Manuel Valls, bir haftadır devam eden keşif uçuşlarının süreceğini, bir hava operasyonunun haftalar sonra gerçekleşebileceğini söyledi.

Fransız Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jean Pierre Raffarin, RFI Radyosu’na Fransız hükümetinin Suriye konusundaki keskin U dönüşünü, "Nihayet Fransız hükümeti, ‘ne Esat ne IŞİD’ politikasından vaz geçerek önceliğinin IŞİD’i yok etmek olduğunu göstermiştir. Esat’ın gidişi artık ön şart olmaktan çıktı" sözleriyle tanımladı.

Peki Fransa, nasıl bir askeri güçle bu operasyonu gerçekleştirecek ve hedefi ne olacak? AFP’nin verdiği rakamlara göre, Fransız ordusunun Körfez’de 14 savaş uçağı ve 700 askeri bulunuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 6 Rafale uçağı, Ürdün’de 6 Mirage, Atlantique-2 gemisinde C-135 ve bir deniz devriye uçağı bulunuyor. Uçaklar, keşif uçuşları boyunca teknolojik cihazlar ve kızıl ötesi kameralarla bölgeyi gece gündüz tarıyor.

Karada hiçbir bağlantısı bulunmayan Fransa için hava uçuşlarından elde ettiği bilgiler hayati önem taşıyor. İşbirliği yaptığı Irak hükümetinin tersine, 2012’den bu yana bütün köprüleri attığı Şam hükümetiyle de ortak hareket şansı yok. En önemli kaynağı, keşif uçuşları ve koalisyon ortakları.

İlgili ülke hükümetinin çağrısı ya da yardım talebi olması şartı oluşmayınca, Fransa operasyonu ‘ulusal’ statüde gerçekleştiriyor. Cihatçıların kendi ülkelerinde eylem yapmasından yola çıkarak, BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayanarak “meşru müdafaa” hakkını kullandığını belirtiyor. Keşif uçuşlarında IŞİD’in talim kampları ve cephaneliklerine ilişkin hedefler belirleniyor. Amerika ve diğer müttefiklerini izlerse, IŞİD’in mali kaynaklarını, yani petrol rafinerilerini de hedef alabilecek.

General Gomart: ‘Fransa Suriye’de miyop idi’

Askeri İstihbarat yöneticisi General Christophe Gomart RFI Radyosu’na yaptığı açıklamada, "Fransa, Suriye’de görece miyop idi. Şimdi daha net bir görüş hakim. Keşif uçuşları tamamlanır tamamlanmaz, bombardıman yapılabilecek" dedi. Fransız hava operasyonu hakkında askeri ayrıntılar da veren Gomart, “İki tip bombardıman olası: CAS yani ‘Close Air Support’ dediğimiz yere yakın hava desteği, yani yerdeki güçlere yakın bir hava desteği. Şu anda Amerikalılar’ın Suriye’de Kürt güçlerine havadan verdiği destek gibi. Ya da Irak yönetimine yapıldığı gibi. Ya da ikinci yol, “hazırlıklı vuruşlar” dediğimiz bombardımanlar. El yapımı bomba üreten atölyeler, ya da askeri komanda birimleri, eğitim kampları, mali kaynak sağlayan petrol rafinerileri gibi alanlar ya da IŞİD’in askeri kadroları hedef alan bombardımanlar gerçekleştirilecektir” diye konuştu.

Ancak Fransa, bu askeri operasyonu gerçekleştirirken, hangi yolu seçerse seçsin, bunu Esat rejimiyle koordineli olarak yapmak zorunda. Peki nasıl? Muhtemelen 2012’den bu yana köprüleri attığı Esat rejimi ile koordinasyonu, Amerika aracılığıyla sağlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG