Erişilebilirlik

Fransız yetkililer: “Metrolarda tahtakurusu iddiaları doğrulanmadı”


Son haftalarda tahtakuruları, Fransa'da tartışmalı bir konu haline geldi.
Son haftalarda tahtakuruları, Fransa'da tartışmalı bir konu haline geldi.

Fransız hükümeti, tahtakurusu vakalarındaki artışı incelemek için bu hafta acil toplantılar düzenliyor. Vakalar artık büyük çaplı potansiyel bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor.

Çarşamba günü yapılan toplantı sonrasındaki açıklamalarda, tahtakurularının toplu taşıma araçlarında ortaya çıktığı iddialarının kanıtlanamadığı belirtilerek tahtakurusu istilasına ilişkin kamuoyunda artan korkular yatıştırılmaya çalışıldı.

Son haftalarda tahtakuruları, Fransa'da tartışmalı bir siyasi sorun haline geldi.

Dehşete düşmüş Fransızlar, bu böcekleri trenler, metro ve sinemalar da dahil olmak üzere çeşitli yerlerde gördüklerini bildirdi.

Bu endişeler, Fransa'nın Ragbi Dünya Kupası'na evsahipliği yapması ve Paris'in 2024 Olimpiyatları için dünyanın dört bir yanından sporcuları ve taraftarları ağırlamaya hazırlanmasıyla daha da arttı.

Yerel yetkililer, biri Marsilya'da, diğeri Fransa'nın güneydoğusundaki Lyon yakınlarındaki Villefranche-sur-Saone'de olmak üzere iki okulun tahtakurusu istilasına uğradığını ve temizlenmek üzere birkaç gün süreyle kapatıldığını söyledi.

Paris'te bir apartman dairesi olası bir tahtakurusu istilasına karşı kontrol ediliyor.
Paris'te bir apartman dairesi olası bir tahtakurusu istilasına karşı kontrol ediliyor.

Hükümet sözcüsü Olivier Veran, RTL TV'ye verdiği demeçte, Cuma günü bakanlıklar arası bir toplantı yapılacağını söyleyerek Fransızlar’a " sorunu en kısa süre çözme" sözü verdi.

Bu esnada Fransa Parlamentosu'nda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans Partisi’nin başkanı Sylvain Maillard, Aralık ayı başında tahtakuruları “felaketi” ile mücadele etmek için birçok parti tarafından desteklenen bir yasa önerileceğini söyledi.

Partisinin ve müttefiklerinin konuyu bir "öncelik" haline getirmeye karar verdiklerini söyleyen Macron, sağ ve aşırı sol muhalefeti partiler arası bir metin için öneriler sunmaya çağırdı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau da France Inter radyosunda konuyla ilgili “genel bir panik” olmadığını ifade etti.

Fransa Ulaştırma Bakanı Clement Beaune da Çarşamba günü yapılan acil durum toplantısı sonrasında, tahtakurularının sayısında bir artış olmadığını belirtti.

Son haftalarda Paris metrosu ve banliyö trenlerindeki tahtakurusu ihbarlarının ardından yapılan araştırmaların hiçbirinde tahtakurusuna rastlanmadığı konusunda ısrar eden bakan, ihbarların tümünün ciddiye alındığını ve tüm kontrollerin yapıldığını söyledi.

"Kamu sağlığı sorunu"

Tahtakuruları, Fransa'da 1950'lerden bu yana günlük yaşamda büyük ölçüde gözden kaybolmuş olsalar da, son yıllarda yüksek nüfus yoğunluğu ve artan toplu taşıma nedeniyle yeniden ortaya çıktılar.

Fransa'da hanelerin onda birinin son birkaç yılda tahtakurusu sorunu yaşadığı düşünülüyor.

Kan emen bu böcekler, Paris metrosunda, hızlı trenlerde ve Paris'in Charles De Gaulle Havalimanı'nda görüldü.

Tahtakuruları insan kanıyla beslenmek için geceleri ortaya çıkıyor.
Tahtakuruları insan kanıyla beslenmek için geceleri ortaya çıkıyor.

Ancak münferit vakalar yetkililer tarafından doğrulanmış değil.

Paris ulaştırma işletmesi RATP ve Fransa ulusal demiryolu şirketi SNCF, yapılan ihbarlar sonrasındaki araştırmalarda, araçlarda ve istasyonlarda hiçbir tahtakurusuna rastlanmadığını belirtiyor.

İngilizce ismi bedbug – yatak böceği olan tahtakuruları, yatakların içine yuva yapma alışkanlıklarıyla biliniyor, ancak aynı zamanda giysilerde ve bavullarda da saklanabiliyorlar.

İnsan kanıyla beslenmek için de geceleri ortaya çıkıyorlar.

Tahtakuru ısırıkları ciltte kızarıklık, kabartı veya deri döküntüleri bırakır ve yoğun kaşıntıya veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Ayrıca sıklıkla psikolojik sıkıntıya, uyku sorunlarına, kaygıya ve depresyona neden olurlar.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG