Erişilebilirlik

Fransız Ordusu Afganistan’daki Operasyonlarını Askıya Aldı


Fransız Ordusu Afganistan’daki Operasyonlarını Askıya Aldı
Fransız Ordusu Afganistan’daki Operasyonlarını Askıya Aldı

Paris hükümeti Afgan ordusuyla ortak tatbikat ve operasyonların da durdurulduğunu açıkladı

Karar, bir Afgan askerin eğitim gördüğü üste 4 Fransız askeri öldürmesiyle ilgili. Olay dün akşam başkent Kabil'in kuzeyinde Kapisa ilindeki bir askeri tesiste meydana geldi. Haberlere göre tartışmaya girdiği silahsız Fransızlara ateş açan Afgan, yakalanıncaya kadar 4 kişiyi öldürdü, 16 kişiyi yaraladı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, NATO personelinin dost ateşiyle öldürülmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti ve güvenlikleri sağlanamazsa Fransız askerlerinin erken geri çekilebileceğini söyledi. Sarkozy olayı soruşturması için Savunma Bakanı Gerard Longuet ile Genelkurmay Başkanı’nı Afganistan'a gönderiyor.

Afganistan’da NATO bünyesinde 3,600 Fransız askeri görev yapıyor. Geçen ay da, yine Kapisa’da, bir Afgan asker iki Fransız lejyoneri öldürmüştü. Dün akşamki olayla birlikte şimdiye kadar Afganistan’da 82 Fransız askeri hayatını kaybetti. Fransız hükümeti askerlerini 2014 yılına kadar geri çekmeyi planlıyor.

Dün New York Times gazetesinde yayınlanan gizli bir NATO belgesine göre, ister sivil olsun ister asker Afganların birlikte görev yaptıkları yabancılara saldırmalarının başlıca nedeni karşılıklı husumet ve şüphe.

Öte yandan Afganistan’ın güneyinde bir NATO helikopteri düştü 6 asker öldü. Resmen açıklanmasa da ölen askerlerin Amerikalı olduğu tahmin ediliyor.




XS
SM
MD
LG