Erişilebilirlik

Fulbright Bursuyla Amerika'ya Gelen Öğretmenler Amerikalılar'a Türkçe Öğretiyor


Fulbright Bursuyla Amerika'ya Gelen Öğretmenler Amerikalılar'a Türkçe Öğretiyor
Fulbright Bursuyla Amerika'ya Gelen Öğretmenler Amerikalılar'a Türkçe Öğretiyor

Başkent Washington geçtiğimiz günlerde Fulbright Eğitim Komisyonu aracılığıyla Amerika’ya gelen yabancı dil öğretmenlerine ev sahipliği yaptı.

Fulbright programlarını duymayan yoktur. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültürel İşler Dairesi’nin desteklediği burs programı dünyanın dört bir yanından genç öğrenci ve öğretmenleri Amerika’ya getirip hem kültür alışverişinde bulunmalarına fırsat veriyor hem de karşılıklı eğitim fırsatı yaratıyor.

1946 yılında Amerikalı Senatör J William Fulbrigth tarafından başlatılan eğitim programları bu zamana kadar yaklaşık 155 ülkeden 300 bin katılımcıya eğitim, öğretim, araştırma ve fikir alışverişi için fırsat tanıdı.

Geçen hafta da Fulbright Yabancı Dil Öğretmenleri programı kapsamında Türkiye dahil yaklaşık 49 ülkeden 418 öğretmen Washington’daki konferansta biraraya geldi. Konferansın açılışını Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yaptı:

Amerika’yı ya da dünyadaki herhangi bir ülkeyi ele aldığınızda, eğer bu ülkenin halkını, kültürünü, dilini ya da tarihini bilmiyor ve anlamıyorsanız halkları birbirine bağlayan ortak insanlık bağlarını görmezden gelmeniz mümkün. Senatör Fulbright barış ve kalkınma için uluslararası ilişkilere insani boyut katmanın önemini çok iyi biliyordu. Çünkü farklı ülkelerin liderleri ve halkları birbirleriyle ortak yanlarını keşfettiklerinde farklılıkları konusunda da daha rahat uzlaşma sağlayabilir.’

Programa katılan 49 ülke arasında Türkiye de vardı. Programa katılan genç öğretmenler konferansın yanısıra ülkelerinin kültürel faaliyetlerini de tanıtmayı ihmal etmedi.

Türkiye’nin kültür standı konferansın en renkli kültürel faaliyetlerinden birine ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde İngilizce öğretmenliği yapan gençler, Amerika’da da Amerikalılar’a Türkçe ve Türk kültürü öğretiyor. Öğretmenler 9 aylık görev süreleri boyunca Amerika’nın değişik eyaletlerindeki üniversitelere yerleştirilmiş.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültürel İşler Dairesi, Akademik Değişim Programları Dairesi Direktörü Roz Swenson Amerikalılar arasında Türkçe’ye ilginin giderek arttığını ve her yaz yaklaşık 80 öğrencinin dil öğrenmek üzere Türkiye’ye göderildiğini söyledi:

Amerikan üniversiteleri Fulbright aracılığıyla gelen yabancı dil öğretmenlerine büyük ilgi gösteriyor. Hatta üniversitelerin öğretmen talebini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Özellikle Türkçe’nin de aralarında bulunduğu geleneksel olmayan yabancı dillere ilgi büyük. Biz bir yandan da Amerikalılar arasında yabancı dil konuşanların sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Her yıl yaklaşık 80 öğrenci Türkiye’ye dil öğrenmeye gidiyor.

Bu yıl kuruluşunun 61. yılını kutlayan Fulbright Eğitim Komisyonu'nun Türk ve Amerikan hükümetlerinin ortak fonlarından sağlanan burslarından, 1949'dan bu yana, 3000'den fazla Türk öğrenci ve araştırmacı faydalandı.

XS
SM
MD
LG