Erişilebilirlik

G20 Zirvesine Yunanistan Krizi Damgasını Vurdu


G20 Zirvesine Yunanistan Krizi Damgasını Vurdu
G20 Zirvesine Yunanistan Krizi Damgasını Vurdu

Obama Konuşmasında Avrupa'ya ve Çin'e Mesajlar Verdi

G20 zirvesi için Cannes'da bulunan Başkan Barack Obama, dünya liderlerinin ekonomiyi istikrara kavuşturma konusunda önemli ilerleme kaydettiğini söyledi. Obama, Avrupa Birliği'nin yaşadığı ekonomik zorlukları ve borç sorununu çözeceğinden de emin olduğunu belirtti.

Başkan Obama, zirvenin sonunda yaptığı açıklamada, Avrupa'nın önündeki borç kriziyle ilgili olarak "daha yapılması gereken önemli işler var" dedi. Başkan, "Avrupalı liderler, geçen hafta Yunanistan'ın borçlarını azaltma ve gelecekte aynı sorunların yaşanmaması için bankaların rezevlerini arttırma yönünde önlemler içeren yardım planını onaylayarak çözüm için temel oluşturacak adımlar attılar," şeklinde konuştu. Obama, "Şimdi geriye planın uygulanması kaldı," dedi.

Barack Obama, Amerikan ekonomisinin düşük performans gösterdiğini de kabul etti. Başkan, "Dünyanın en büyük ekonomisi olarak, yapılacak en önemli şeyin kendi ekonomimizde büyümeyi yeniden sağlamak olduğunun farkındayız," diyerek olumlu bir mesaj verdi. Obama, Çin hükümetini yerel ekonomiyi hareketlendirme ve ticaret fazlasını kesme konusunda attığı adımlar için de övdü. Çin'in ekonomik politikaları nedeniyle Amerika'da artan dış ticaret açığı kaygı yaratıyordu.

Avrupa'daki Kriz Zirvenin Gündem Maddesiydi

G20 liderleri, Avrupa'daki borç krizinin çözümü için IMF'nin kaynaklarını arttırması gerektiğini vurgularken bunun nasıl yapılacağı konusunda anlaşmaya varamadı. Avrupa Birliği'nde yaşanan ekonomik kriz, zirvenin en önemli gündem maddesiydi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou'nun referandum önerisinden geri adım atması bile G20 liderlerinin son gününde borç krizine ilişkin kaygılarını gideremedi. Amerika ve diğer ülke liderlerinin baskısıyla İtalya, aldığı yeni ekonomik önlemlerin IMF tarafından denetlenmesi konusunda söz verdi. Aksi halde, İtalya'nın da Yunanistan gibi kurtarma paketine ihtiyaç duymasından endişe ediliyor.

Perşembe günkü görüşmeler ağırlıklı olarak, Yunanistan'ın kurtarma paketindeki şartları kabul edip etmeyeceği konusuna odaklandı. Plana göre, Avrupalı bankalar, kemer sıkma önlemleri alması karşılığında Yunanistan'ın 100 milyar Euroluk borcunu silecek. Ancak kamu harcamalarında yüksek kesintiye yol açacak olan önlemler, Yunan halkı tarafından ağır şekilde eleştiriliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Yunanistan'ı, kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmesi gerektiği konusunda uyardı. Sarkozy, "Yunan hükümetine ve halkına karşı hayranlık duyuyorum. Yunanistan'la ailevi bağlarım da var. O nedenle içişlerine karışmaya çalıştığımızı düşünmelerini istemem. Ancak öte yandan, bu durum Avrupa'nın ve Euro bölgesinin korunması açısından çok önemli ve bu bizim görevimiz. Bizim için kırmızı çizgi çok açık: Avrupa ve Euro bizim anavatanımız ve korunması şart," diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Papandreou'nun hafta başında referanduma gitme kararını açıklaması zirve öncesinde panik yaratmıştı. Ancak daha sonra Yunanistan’da muhalefetin kurtarma paketini destekleyeceğini açıklaması üzerine Papandreou da referandum önerisinden vazgeçti.

Sarkozy ve Merkel, Atina hükümetini 4 Aralık'ta serbest bırakılacak 8 milyar Euroluk yardım diliminin ardından ekonomik önlemleri hayata geçirmeye çağırdı ve aksi halde yeni yardım yapılmayacağı konusunda uyardı. Yunanistan'ın Avrupa'dan gelecek yardımları alamaması durumunda borç taahhütlerini yerine getirmesi imkansız. Ve bu durumda, ülkenin Avrupa Birliği üyeliği de tehlikeye girebilir.

Başbakan Erdoğan Obama İle Görüştü

G20 zirvesinde biraraya gelen Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan görüşmesinde ise PKK ve Suriye konuları gündemin başlıca maddeleriydi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunulduğu bildiriliyor. Obama'nın ayrıca Van depreminden duyduğu üzüntüyü ilettiği ve afetzedelere yardıma hazır olduklarını söylediği bildirildi. Başkan Obama’nın Başbakan Erdoğan’a, annesinin ölümü nedeniyle başsağlığı dilediği de öğrenildi.

XS
SM
MD
LG