Erişilebilirlik

'İşgal' Gösterileri Amerikan Siyasetini Ne Derece Etkiler?


'İşgal' Gösterileri Amerikan Siyasetini Ne Derece Etkiler?
'İşgal' Gösterileri Amerikan Siyasetini Ne Derece Etkiler?

Sokak gösterileri Amerika’da liberal-sol tabana ivme kazandırdı. Peki Amerikan siyasetini; siyasi diyaloğunu ne derece etkileyebiliyorlar?

New York’ta büyük şirketler lehine işleyen ekonomik sistemi ve savaşı protesto eden gösterilerin sayısı büyüyor. Gösteriler Washington dahil diğer kentlere yayılıyor.

Amerika’da sol hareket, protesto gösterileri sayesinde yeni bir enerji buldu. Kuzey Carolinalı Trevor Bradorf, Washington’da gösterilere katılmaya sabırsızlandığını anlattı:“Yapılması gereken, kaç kişi olursa olsun – 10 kişi bile olsa – bu gösterilerin 7 gün 24 saat devam etmesini sağlamaktır.”

Mevcut ekonomik krizden Wall Street’teki yatırım şirketlerinin sorumlu olduğu ancak bedelini orta sınıfın veya işçi sınıfının ödediği fikri birçok kesim tarafından benimseniyor.

Tecrübeli solcu eylemciler de bu fırsattan istifade etmeye çalışıyor. Georgetown Üniversitesi’nden tarihçi Michael Kazin Amerikan solu hakkında yazılar yazıyor. Kazin, “Barack Obama’nın destek oranları düştüğünde; Kongre üyelerine desteğin hemen hemen hiç kalmadığı bir dönemde seçmen kime döneceğini bilemiyor. Bu gösteriler de liberallere ses verdi,” şeklinde konuşuyor.

David Soumis, Vietnam savaşına karşı protesto gösterilere katılmış eski bir muharip. Soumis, “Burada önemli olan devletin halkın ne istediğini görmesidir. Bizleri burada, sokaklarda görmeliler. Bu eylemlere daha fazla insanın katılacağını göreceksiniz,” diyor.

Siyaset uzmanları protestocuların Arap Baharı’nda kullanılan taktiklere başvurduğunu söylüyor. Politika Araştırmaları Enstitüsü Direktörü John Cavanagh, tüm dünyadaki sosyal hareketleri izliyor: "Şöyle diyorlar: şu meydana gideceğiz; orada duracağız, değişim olana kadar orayı işgal edeceğiz ve gitmeyeceğiz.”

Protestocular ulusal bir hareketin oluşturulmasını istiyor ancak tarihçi Michael Kazin, lider seçmemeleri ve belirli bir gündem üzerinde uzlaşmamaları nedeniyle hareketin büyümesinin zor olduğunu söylüyor: “Protesto hareketlerinin devam edebilmesi; Amerikan toplumunu ve siyasetini etkileyebilmesi için bir strateji oluşturmaları, örgütlenmesi ve lider seçmeleri gerekir.”

Washington’daki gösterilere katılanların çoğu şehir dışından. Ancak tekrar tekrar gelmeyi planlıyorlar. Bazıları ise kendi memleketlerine dönüp hareketi orada canlandırmak istiyor.


XS
SM
MD
LG