Erişilebilirlik

'Wall Street'i İşgal' Gösterileri Çevre Sakinlerinin Canını Yakıyor


'Wall Street'i İşgal' Gösterileri Çevre Sakinlerinin Canını Yakıyor
'Wall Street'i İşgal' Gösterileri Çevre Sakinlerinin Canını Yakıyor

“Occupy Wall Street-Wall Street’i İşgal” adlı protesto gösterileri, her ne kadar adı öyle çağrışım yapsa da New York’ta Amerika’nın finans merkezi olan sokağı işgal etmiş değil. Aslında protestocular Wall Street’ten birkaç blok ötede kamp kurmuş durumda. Ancak kendilerini asıl işgal altında hissedenler, bölge sakinleriyle küçük işyeri sahipleri.

Yaklaşık bir aydır, her gün sabahtan geceyarılarına kadar davul sesi yükseliyor. Çevre sakinleri bu durumdan hiç memnun değil.

Steve Abramson, çevre binalarda çocuklu ailelerin ve huzur içinde yaşamak isteyen yaşlı insanların kaldığını söylüyor.

Davulcuysa kendisinden susmasını isteyenlere, protestoculara destek vermek için orada olduğunu söyleyerek yanıt veriyor. Davulcuya göre protesto eylemleri, Amerikalılara olduğu kadar çevre halkına da yardım etmeye çalışıyor.

Sakinler protestoları anlayışla karşıladıklarını söyledikleri gibi eylemciler de, çevre halkının yaşadığı durumu anladıklarını söylüyor. Küçük işletmeciler de bu durumdan muzdarip. Ama şikayetlerinin dikkate alınmadığını söylüyorlar. Stacy Tzortzatos ve kocası, eylemin yapıldığı alanın karşısında sandviç dükkanı ve kafe işletiyor. Tzortzatos, “Dün bana yaşadığım mekandan dolayı mağdur kaldığımı söyledi. ben böyle birşeyin mağduru olmak istemiyorum,” diyor.

Parktaki eylemciler yüzünden yakındaki restoranlar müşteri kaybettiklerini söylüyor. Tzortzatos, polisin müşteriler etkilenmesin diye parkın karşısında barikat kurduğuna dikkati çekiyor. Seyyar satıcılar bile şikayetçi, çünkü eylemcilerin bağışlanan yemeklerle karınlarını doyurduğunu söylüyor. Protestoculardan Sean Harper, çevre işletmecilerin kaygılarını yersiz buluyor. Harper, “Bu durumdan hoşlanmama hakları var, ama bizim de bu insanlara ücretsiz yemek dağıtma hakkımız var,” diye konuşuyor.

'Wall Street'i İşgal' Gösterileri Çevre Sakinlerinin Canını Yakıyor
'Wall Street'i İşgal' Gösterileri Çevre Sakinlerinin Canını Yakıyor

Steven Abramson’un yaşadığı apartman binasının dışı yoğun dezenfektan kokuyor, nedeni göstericilerin binanın dışını tuvalet olarak kullanması. Bu kaçamaklar özellikle geceleri oluyor. Çevrede seyyar tuvalet de yok.

Stacey Tzortzatos, dışarda yüzlerce kişi olmasına rağmen, bunlardan yalnızca birkaçının gelip kendilerinde yemek yediğini belirtiyor. “Ama bu insanların çoğu sürekli tuvaletimizi kullanmak istiyorlar, hatta içerde yıkanıyorlar,” diyor. Çevre restoranlar, müşteri olmayanlara tuvaletlerini kapattı. İşyeri sahipleri, tuvaletlerinin bu kadar kişiyi kaldıramayacağını söylüyor.

Sağlıksız koşulların artması yüzünden New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, temizlik amacıyla parkı aşama aşama kapatmaya karar verdi. Eylemcilerin haklarını korumaya çalıştıklarını söyleyen Bloomberg, çevrede yaşayanların da hakları olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG